Ne isplati se bježati s mjesta nesreće jer vozaču povećavaju sankcije

481 0

SLAVONSKI BROD, 4. rujna 2020. – Na području Policijske uprave brodsko-posavske sve je češća pojava da vozači nakon prometnih nesreća napuštaju mjesto nesreće, no većinu ih u konačnici policija pronađe i sankcionira.

-Do kraja kolovoza ove godine, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, zbog napuštanja mjesta prometne nesreće, podnijeli su prekršajne prijave prema 73 počinitelja. Od toga, 6 počinitelja je napustilo mjesto događaja prometne nesreće u kojoj je bilo stradalih, a 67 osoba je pobjeglo s mjesta prometne nesreće u kojoj je nastala materijalna šteta.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisane su obveze vozača kada je prometnom nesrećom prouzročena samo materijalna šteta. Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Ukoliko to ne učine, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Napuštanjem mjesta prometne nesreće, u kojoj je nastala samo materijalna šteta, bez ostavljanja svojih podataka ili nepopunjavanjem Europskog izvješća, vozač motornog vozila može biti kažnjen kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna, uz tri negativna boda i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna, uz šest negativnih bodova i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom od najmanje dvanaest mjeseci, kaznit će se pak vozač motornog vozila koji ne ostane na mjestu prometne nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen.

Za zaključiti je da je napuštanje mjesta nesreće neisplativo, jer si time sudionici samo povećavaju sankcije – navodi Damir Brezić, policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave brodsko posavske.

Related Post

KUPOPRODAJA MOTOCIKLA

Autor - 03/08/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 3. kolovoza 2016. – Dana 2. kolovoza, policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, dovršili su kriminalističko istraživanje nad…

PROMETNE NESREĆE

Autor - 24/09/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 24. rujna 2015. – Dana 23. rujna, oko 10.35 minuta, u Trnavi se dogodila prometna nesreća u kojoj…