NISU POZVANI: 9 braniteljskih udruga u povodu Dana grada posebno položilo vijenac kod spomenika poginulim braniteljima 

1737 0

Prema protokolu predviđeno je da samo 100 osoba sudjeluje u obilježavanju Dana grada, a među onima koji nisu  pozvani su uz ostale i  braniteljske udruge

 

Autor Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 8. studeni 2021. – Devet braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje su  zatražile uklanjanje  spomen–ploče, kako navode, postavljene u režiji Grada Nove Gradiške i Srpske pravoslavne crkve, danas je  mimo protokola o obilježavanju Dana grada položilo vijenac i zapalilo svijeće kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. 

      Kažu, da od strane grada nisu pozvani na obilježavanje Dana grada zbog, kako smatraju, zahtjeva da se  ukloni spomen-ploča postavljena ispred gradske upravne zgrade. Iako se Pavle Filipović, predsjednik HVIDR-e ograđuje i  kaže da je to možda zbog epidemioloških mjera. Upućene su oštre kritike političarima i onima koje su oni zaposlili uz tvrdnju da vijence polažu samo onda  dok su na vlasti ili dok obnašaju dužnosti vezane uz vlast.  

   -Nismo pozvani na današnje obilježavanje Dana grada, grada koji smo mi obranili. Na ovom spomen obilježju puno je  imena branitelja koji su poginuli da narod dostojanstveno živi u Lijepoj našoj.  Možda je korona razlog zašto nismo pozvani? Mi imamo svoje stajalište i svaki put smo na obilježavanju vijenaca zajedno s ljudima koji su na vlasti. Kada oni odu dođu drugi i vijence polažu  ljudi iz te vlasti. Od stvaranja ove države mi  polažemo vijence i obilježavamo značajne datume. Tako je i danas. I ovaj put građanima Nove Gradiške želimo sretan Dan grada i odajemo počast našim poginulim suborcima- kazao je Pavle Filipović.   

  Odgovor  na pitanje zašto udruge  proistekle iz Domovinskog rata nisu  danas pozvane na polaganje vijenaca doznali smo od Vlatka Grainera, koordinatora za braniteljske udruge,  koji kaže da se radi o  epidemiološkim mjerama  zbog kojih i mnogi drugi nisu  pozvani na polaganje vijenaca i obilježavanje Dana grada.

  Prema protokolu predviđeno je da samo 100 osoba  sudjeluje u  obilježavanju Dana grada, a  zašto su bili  predstavnici Udruge veterana  3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška,  razlog je  gradsko priznanje koje im je uručeno na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Related Post