Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva

1343 0

Otvorena izložba “Što ostaje kad intervencija završi?”
Muzej hrvatskog vatrogastva u ovogodišnjoj je Noći muzeja posjetilo preko 1200 građana koji su uživali u bogatom programu. Manifestacija je počela u 18 sati radionicom crtanja karikatura za najmlađe koju je vodio karikaturist Damir Novak, a gotovo 80 djece je na ovoj radionice naučilo prve korake u ovoj zanimljivoj likovnoj formi.
U sklopu manifestacije otvorena je izložba “Što ostaje kad intervencija završi?”. Otvaranju su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, županijski vatrogasni zapovjednici Koprivničko-križevačke, Primorsko goranske i Varaždinske županije Zvonimir Habijan, Mladen Šćulac i Ivica Labaš, predsjednik Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu Mirko Svetec te brojni vatrogasci i posjetitelji.
Okupljene je u ime organizatora pozdravila Nina Francetić. Istaknula je kako se iza ovog zanimljivog naziva krije izložena oštećena vatrogasna oprema te priče s posebno teških intervencije. „Vatrogasni posao je opasan, a upravo predmeti na ovoj izložbi kao što su rastopljena oprema i napukle kacige svjedoče koliko se opasnosti vatrogasci svakodnevno izlažu“, rekla je Francetić.
Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić istaknuo je da je ovo bila najzahtjevnija izložba do sada postavljena u Muzeju, jer je trebalo prikupiti predmete iz gotovo svih dijelova Hrvatske i povezati ih s pričama, kako bi ih na što zanimljiviji način predstavili građanima.
Glavni vatrogasni zapovjednik je pohvalio sve sudionike izložbe te istaknuo da je ovo jako zanimljiv način prezentacije vatrogastva građanima. „Ova izložba govori o hrabrosti generacija hrvatskih vatrogasaca, koje još jednom pohvaljujem za sve ono što čine kako bi svi mi bili sigurni od požara i drugih nesreća“, rekao je Tucaković i otvorio izložbu.
Posjetitelji su mogli vidjeti kacigu vatrogasca Ede Surine, smrtno stradalog u eksploziji plina u Rijeci 2005. godine, izgorenu leđnu pumpu iz Makarske, vatrogasne odore oštećene katranom i rastaljenim aluminijem te drugu opremu, ali i videozapise te tematske plakate na temu opasnosti koje okružuju vatrogasce. Nakon otvaranja izložbe, predavanje o opasnostima vatrogasnog posla je održao Mario Rogina iz JVP Grada Varaždina.
Uz navedena događanja, posjetitelji su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te pogledati vozila i opremu vatrogasaca JVP Grada Varaždina i Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu.
I ova Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva se pokazala rekordnom, što govori o porastu interesa građana za program koji Muzej nudi.

Related Post