NOGOMET – STOLJEĆE NOVOGRADIŠKOG NOGOMETA

1146 0

Autor knjige je doajen novogradiškog sportskog novinarstva Ivo Petranović

 NOVA GRADIŠKA, 5. srpnja 2010. – Ivo Petranović, doajen hrvatskog i legenda novogradiškog novinarstva, bez kojeg bi mnoga sportska događanja u našem kraju ostala nezabilježena i zaboravljena, kao i brojni sportaši i djelatnici u sportu, priveo je

 kraju obiman rad na knjizi pod radnim naslovom Stoljeće novogradiškog nogometa. Knjiga bi, kako kaže trebala ugledati svjetlo dana u povodu obilježavanja hvale vrijedne nogometne obljetnice u našem gradu.

 – Radni naziv knjige je Stoljeće novogradiškog nogometa. Knjiga za sada ima oko 250 stranica, 100 fotografija i 50 faksimila iz različitih perioda. Cilj je da se i na ovaj način proslavi obljetnica nogometa u Novoj Gradiški, jer smo bili među prvima u Hrvatskoj koji su počeli igrati nogomet. Prvi nogometni klub osnovan je 1897. godine kada je odigrana i prva nogometna utakmica. Prema starim zapisima na utakmici je bilo čak 2.500 gledatelja. Vjerojatno je bio sajam pa se okupilo toliko ljudi jer je grad tada imao i toliko stanovnika.

Knjiga kronološki obrađuje sve periode od početaka igranja nogometa. Trebalo je puno truda da se napravi. To nije literarna knjiga već kronologija događanja tako da se vidi da je Nova Gradiška imala i nogometnog drugoligaša, što je bio jedan od najvećih uspona novogradiškog nogometa.

 Problem je knjigu izdati. Iako su još moguće korekcije, knjiga je napisana i dao sam je NK „Slogi“ da je tiska. Dodao bi sa su mi mnogo pomogli bivši igrači starije dobi. Posebno je velik doprinos dao Cvjetko Sjeverac, koji ima 91 godinu i koji je bio jedan od najboljih igrača, a živio je za vrijeme tri države. Dao je vrijedne podatke i fotografije iz predratnog perioda. Ima puno materijala o nogometu u Novoj Gradiški, bilo je mnogo međunarodnih susreta, dolazili su prvoligaši. Smatram da je ovo po podacima najtemeljitije napisna knjiga, a već su došle pohvale od Nogometnog saveza Hvatske – kaže Ivo Petranović.

Dodaje i nekoliko zanimljivih podataka iz knjige. Prvi regiastrirani klub osnovan je 1910. godine pod nazivom Nogometni klub „Unitas“, a današnja „Sloga“ je slijednik i nastavlja njegovu tradiciju. U međuvremenu se osnovalo desetak klubova koji su kratko trajali osim „Borca“, koji je osnovan 1924. godine i bio aktivan do 1990. godine kada je zbog Domovinskog rata prestao djelovati.

 „Sloga“ će ove godine proslaviti obljetnicu, a namjerava se dovesti „Hajduk“ ili „Dinamo“ da uveličaju proslavu. Proslava se planira za jesen ili pred Dan grada, početkom prosinca.

 

Related Post

3. HRL ISTOK – SENIORKE

Autor - 20/10/2012 0
U subotu 20.listopada 2012.godine s početkom u 17 sati, rukometašice Slavonke u 5.kolu natjecanja 3 HRL istok za seniorke, ugošćuju…

INICIJATIVA ZA NAŠ DINAMO

Autor - 07/06/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 7. lipnja 2014. – Inicijativa Za naš Dinamo koju predvode četvorica bivših klupskih kapetana organizirala je danas na…