NOVA UDRUGA U OKUČANIMA

870 0

OKUČANI, 7. ožujak 2013. – Među brojnim udrugama koje uspješno djeluju na području općine Okučani, odnedavno i okučanska podružnica vinkovačke UDRUGE HRVATSKIH BROJNIH OBITELJ 8+ .

Djeluje za područje cijele Brodsko-posavske županije,a predsjednik joj je Josip Terman koji je zajedno s vjeroučiteljem Šimunom Klarićem zaslužan za njeno osnivanje. Rad udruge pomažu okučanski volonteri.

 

Iako udruga za rad koristi i prostorije u kripti župne crkve sv. Vida Mučenika njen će rad znatno olakšati prostor koji je općina zahvaljujući razumijevanju načelnika Ace Vakovića dodijelila na Trgu dr. Framje Tuđmana. Blagoslovio ih je fra Mario, okučanski župnik i zaželio udruzi uspješan rad.

 

O udruzi 8+

 

Udruga 8+ je osnovana prije četrnaest godine u Vinkovcima. Cilj je udruge povezivanje obitelji s osam i više djece te osvješćivanje javnosti o njihovim potrebama i problemima s kojima se svakodnevno susreću. Udruga 8+ ima 120 obitelji, članova udruge, s oko 1200 djece, od toga 700 malodobne djece.

 

Prvenstveno se pomaže članovima udruge 8+, a ako je u mogućnosti, pomaže i teške bolesnike, umirovljenike s minimalnim mirovinama, te nezaposlene. Također pomažemo i hrvatskim braniteljima u ostvarivanju njihovih prava. Udruga 8+ se bavi prikupljanjem i dijeljenjem materijalne ili financijske pomoći potrebitim, nastoji se duhovno i materijalno ojačati naše brojne obitelji, kako bi se lakše nosile sa svakodnevnim preživljavanjem.

 

Cilj udruge 8+ je promijeniti stav društva prema obiteljima s 8 i više djece, jer sada je stav društva prema takvim obiteljima vrlo loš, budući se većinom radi o vrlo siromašnim obiteljima, a udruga 8+ želi dokazati kako broj djece ne mora nužno značiti i siromaštvo, već mnogo veću odgovornost i roditelja, ali i države prema takvim obiteljima. Udruga 8+ želi animirati i vlast i Crkvu u promoviranju brojnih obitelji u Hrvatskoj, kao obitelji koje su zaslužile mnogo veću pozornost i vlasti i Crkve.

Uže rukovodstvo udruge 8+ sa župnikom fra Mariom


Udruga 8+ je u dosadašnjem radu uvijek kada bi primila materijalnu ili financijsku pomoć, prvo podijelila pomoć svojim članovima, koji moraju pismeno potvrditi prijem robe potpisom. Nakon podijeljene pomoći šalje se izviješće o podijeljenoj pomoći donatoru s potpisima članova udruge. Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi redovito šaljemo izviješće o primljenoj pomoći.

 

Udrugu je osnovao pok. vlč. Marko Majstorović i obitelji Trbuk, Cvijanović, Božanović, Knežević, Petričević te Mujčinović 20. listopada 1999. godine

 

Udruga 8+ je pokrenula projekt besplatnih školskih udžbenika za obitelji s 8 i više djece, uz veliku suradnju s gospođom Kosor, s kojom je u suradnji s pokrenuta i inicijativa dodjele kompjutora obiteljima s 8 i više djece. Nastojali smo bar za svaki Božić pomoći našim obiteljima da im blagdanski stol bude pun, jer veći dio godine je poluprazan, a posljedica oskudijevanja u brojnim obiteljima je i dosta neuhranjene djece. Zdravstveno stanje naših brojnih obitelji je zbog loših uvjeta života dosta loše, uporno na to upozoravamo, a da bi se to popravilo, brojne obitelji moraju imati mnogo bolje uvjete stanovanja, i kvalitetnije se hraniti, a to ne mogu bez pomoći.

 

Udruga 8+ je član Međunarodnog društva za promicanje ljudskih prava sa sjedištem u Frankfurtu, Njemačka.

 

Predsjednik Udruge je Antun Trbuk

Vinkovci, M. Brašnjića 2A, tel. 032/205-055

Primatelj, ime – UHBO 8+

Banka i poziv na broj odobrenja – PBZ-21042001

Broj računa primatelja – 2340009-1100232591

 

Sjedište podružnice u Okučanima je: Josip Terman, predsjednik, ul. bl. kard. A. Stepinca br. 61/1 , 35430 OKUČANI

 

mob. 099/4091488

 

Svoj dragovoljni prilog, možete uplatiti na gore navedeni račun. Rukovodstvo udruge se zahvaljuje i najmanjem daru. Vrijeme je darivanja u sv. korizmi. Darujte da bi i udruga mogla darovati onima kojima je pomoć doista nužna.

 

Autor Milorad Oršulić Mican / novagra


Općina Okučani je dodjelila prostorije za rad udruge


Related Post

OBILJEŽEN DJEČJI TJEDAN

Autor - 14/10/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 14. listopada 2013. – Nizom manifestacija s djecom i za djecu, te kreativnim druženjem djece s odraslima, u…

MATICA HRVATSKA NOVA GRADIŠKA

Autor - 28/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 28. lipanj 2015. – U organizaciji novogradiškog Ogranka Matice hrvatske 26. je lipnja upriličeno predstavljanje 15. broja Godišnjaka,…