NOVI POČETAK NOVOGRADIŠKE BOLNICE: Do kraja godine bolnica će dobiti opremu vrijednu 6 milijuna kuna

2698 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 12. listopada 2017. – Danas je Odjel pedijatrije novogradiške bolnice, koja od 1. listopada djeluje kao samostalna zdravstvena ustanova, dobio grijani krevetić za novorođenčad i dojenčad, vrijedan 80.000 kuna.

Kako zadovoljno kaže ravnatelj dr. Josip Kolodziej, to je završetak velike nabave dijagnostičke i radiološke opreme vrijedne preko tri milijuna kuna.

Novi je to početak koji otvara mogućnost da novogradiška bolnica stane rame uz rame s ostalim bolnicama u Hrvatskoj. Iz decentraliziranih sredstava nabavljena je ultrazvučna oprema. To su uz četiri nova ultrazvuka, novi digitalni rentgenski aparat, mamograf i novi digitalni intraoperativni rentgen. To je završetak velike nabave dijagnostičke i radiološke opreme. Do kraja godine novogradišku bolnicu i pacijente očekuje još jedna izuzetna nabava – novi CT uređaj vrijedan 2,5 milijuna kuna za koji je raspisan natječaj. Novogradiška bolnica će tako do kraja godine dobiti opremu vrijednu oko šest milijuna kuna – kaže dr. Josip Kolodziej.

-Nabavkom ovog medicinskog uređaja dobili smo optimalno rješenje za praćenje vitalnih parametara novorođenčadi i male dojenčadi. Neobično je važno tijekom liječenja novorođenčadi i dojenčadi, kod provođenja fototerapije održati tjelesnu temperaturu djeteta normalnom i stabilnom i spriječiti eventualnu mogućnost komplikacija kod pothlađivanja. Ovo nam omogućuje opservaciju djeteta, praćenje, optimalno provođenje terapije i na kraju krajeva je to stepenica više u kvaliteti pružanja zdravstvene zaštite našim pacijentima. Ovo je prvi baby term koji smo dobili na Odjelu pedijatrije. Takav jedan sličan imamo u rodilištu, na neonatologiji. Dosada smo djecu zbrinjavali u malim krevetićima, nismo imali optimalno riješeno grijanje. Kod takve male djece to je iziskivalo neprestanu opservaciju i sestre su cijelo vrijeme pratile tjelesnu temperaturu i vodile brigu da se ona održi u normalnom rasponu. Osobito nam je to činilo poteškoće kod provođenja fototerapije, kada dijete mora biti razodijeveno samo u peleni i sa zaštitom za oči jer se terapija nekada mora provoditi tijekom 24 sata. Bez mogućnosti dodatnog grijanja bilo je jako teško – kaže voditeljica Odjela pedijatrije dr. Dubravka Klobučar.

Related Post