Novo spomen obilježje za branitelje poginule u „Bljesku“

1935 0

Spomenik postavljen na spomen-kosturnicu palim borcima i žrtvama fašističkog terora  zamijenit će novi

OKUČANI – Ministarstvo hrvatskih branitelja i Općina Okučani pozivaju na otvaranje  izložbe idejnih likovnih i urbanističko-arhitektonsko-krajobraznih rješenja spomen-obilježja  hrvatskim braniteljima  poginulim u Vojno-redarstvenoj akciji  operaciji „Bljesak“ u Okučanima. Izložba će se otvoriti  24. siječnja  u 18 sati u Domu kulture u Okučanima.

Okučani bi, dakle, trebali dobiti primjereno spomen-obilježje na kojem će se polagati vijenci i paliti svijeće  u počast braniteljima koji su poginuli u Vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“.

Zašto sadašnji spomenik  nije bio  primjereno mjesto na kome su do sada  predsjednici države, Vlade, ministri i  drugi, obilježavajući obljetnice „Bljeska“  odavali  počast u Okučanima osloboditeljima zapadne Slavonije poginulim u Vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“ 1995. godine?

Radi se o tome da je spomenik hrvatskim braniteljima u okučanskom parku izgrađen na temeljima spomen kosturnice iz NOB-a.

Iako se za to znalo  i ranije, na sjednici novogradiškog Odbora za obilježavanje obljetnica iz Dominskog rata, 2013. godine su Željko Bura i Vlado Radošić još jednom upozorili kako taj spomenik nije pravo mjesto za odavanje počasti braniteljima poginulim u VRO „Bljesak“. Upoznali s inicijativom Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“ da se to promijeni.

Te su godine novogradiške udruge proizašle iz Domovinskog rata vijence 1. svibnja u Okučanima  položile i svijeće zapalile u spomen na poginule braniteljima u Vojno-redarstvenoj operaciji  „Bljesak“ ispred spomenika poginulim braniteljima kod  Doma hrvatskih branitelja. Učinile su to pola sata prije početka protokolarnog polaganja vijenaca kod spomenika u okučanskom parku kako bi upozorili na neprikladno mjesto gdje državni vrh godinama polaže vijence i pali svijeće.

U parku ispred zgrade Osnovne škole Okučani, nalazio se spomenik i spomen – kosturnica palim borcima i žrtvama fašističkog terora okučanskog kraja. Bio je to centralni spomenik iz perioda NOB-a za okučansko područje s kosturnicom u koju se 1954. i 1957. godine preneseni posmrtni ostaci 33 žrtve fašističkog terora. Uz 11 koji su tu od prije bili pokopani, ukupno se u kosturnici nalaze posmrtni ostaci 44  osobe. Spomenik je bio izgrađen od betona i nakon 1995. godine je uklonjen, a na njegovom mjestu je postavljen veoma sličan spomenik braniteljima poginulim u „Bljesku“, koji umjesto petokrake na vrhu ima mramorni križ.

Izgradnjom novog spomen obilježja braniteljima poginulim u „Bljesku“ jedan problem će biti riješen, samo treba paziti da se ne otvori drugi.

Related Post