Novogradiška HVIDR-a obilježila Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

1393 0

Autor HVIDR-a Nova Gradiška

 

NOVA  GRADIŠKA  – U spomen na sve ubijene, nestale, zatočene hrvatske branitelje i civile u Vukovaru i Škabrnji stradale u srpskoj agresiji 1991. godine  HVIDR-a  Nova Gradiška obilježila je Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

 

Sukobi kreću 1. Svibnja 1991 kada su prvi hrvatski redarstvenici krenuli skidati srpsku zastavu u Borovu selu ranjena su 2 policajca i zarobljena 2 policajca. Odmah nakon toga hrvatski policajci su krenuli po zarobljene suborce ali je došlo do otvaranja vatre sa četničke strane te je poginulo 12 Hrvatskih policajaca a tijela nekih od njih bila su masakrirana. Početkom kolovoza počinje granatiranje grada Vukovara.

Veći sukobi su krenuli 25. kolovaza 1991. Grad Vukovar je bio u okruženju 87 dana.

2.717 hrvatskih branitelja i civila je ubijeno ili poginulo. Iz potpuno razrušenog Vukovara protjerane su gotovo 22.000 ljudi, a u srpske logore odvedeno je više od 5.000 branitelja i civila.

Na popisu nestalih Vukovarsko Srijemske županije je 520 osoba , a samoga Grada Vukovara za 386 osoba se još uvijek traga.

Tog istog dana kada su četnici okupirali Vukovar izvršen je napad na Škabrnju gdje su četnici napravili pokolj na 84 Hrvatska branitelja i civila te poravnali selo sa zemljom.

Sva ova sjećanja na žrtve Domovinskog rata su stalno u nama to nije samo Vukovar i Škabrnja nego su to sva ratišta diljem lijepe naše gdje se ginulo i gdje su što mi pričamo hrvatski ratnici davali sebe za stvaranje Domovine.

Danas su to dani ponosa, duboke emocije , od spremnosti davanja vlastitog života za slobodu i dostojanstvo hrvatskog naroda.

Svim žrtvama poklonila se Hrvatska. Kako bi odali počast njegovim herojima i svim braniteljima koji su dali živote za stvaranje lijepe naše HVIDR-a NG je u suradnji sa udrugama proisteklih iz domovinskog rata (Udruga roditelja poginulih branitelja , Udruga udovica poginulih branitelja . udruga djece poginulih i nestalih branitelja, Udruga hrvatskih branitelja 121. brigade , Udruga specijalne policije ZEBRE ,Udruga policije BPŽ ) krenula sa kolonom sjećanja u pravcu . (Dom hrvatskih branitelja– Relkovićevom ulicom do Spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana gdje su zapaliti lampioni te kod spomenika poginulih branitelja gdje je položen vijenac i zapaliti lampioni Nastavak kretanja kolone je ulicom Petra Svačića do kružnog toka (Kaufland) gdje se kod murala odala počast poginulim herojima paljenjem lampiona.

Daljnje kretanje kolone i paljenje lampiona je bio povrat istim ulicama sve do Doma hrvatskih branitelja.

U znak sjećanja na heroje Vukovara i Škabrnje pokazujemo da ih nismo i da ih nikada nećemo zaboraviti.

Na kraju se zahvaljujemo svim članovima udruge HVIDR-a NG ,predstavnicima ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su sudjelovali u koloni sjećanja te gradu Nova Gradiška na pokroviteljstvu .

Related Post