NOVOGRADIŠKI PLANINARI OBILJEŽILI VRIJEDNE PLANINARSKE OBLJETNICE

1693 0

Autor Ivanka Herceg

STRAMC – Planinari su obilježili 85. obljetnicu HPD “Strmac”, 60. obljetnicu Slavonskog planinarskog puta i 67. obljetnicu Dana slavonskih planinara. Domaćini obilježavanja ovih vrijednih obljetnica bili su 10. rujna članovi HPD “Strmac” Nova Gradiška, a brojne planinare iz Slavonije, ali i iz BIH (Tuzla), Novog Sada, Sombora, Siriga, Subotice (Republika Srbija) ugostili su na izletištu Strmac u Općini Cernik.

Od domaćih planinarskih društava odazvali su se planinari iz Feričancaca, Đurđenovca, Pakraca, Đakova, Osijeka, Slavonskoga Broda, Našica, Lipika, Vinkovaca, Požege, Kutjeva, Daruvara, Županje, Belišća, Novske, Jankovca, Pleternice.

U ovom susretu aktivno su sudjelovali i članovi HGSS-a, kao i Biciklističkog kluba “Psunj” koji su vozili uređenim i označenim biciklističkim stazama do Brezovog polja, a planinare su vodili vodiči Hrvatskog planinarskog saveza.

Okupljene je u ime Udruge slavonskih planinara pozdravio i čestitao domaćinima vrijednu obljetnicu predsjednik Oto Tosenberger, potom i načelnik općine Cernik Vitomir Žakić, koji ih je ukratko upoznao s poviješću Cernika kao i inicijativom da zajedno s Gradom Nova Gradiška ovo izletište poprimi novi izgled na korist svih žitelja ovoga kraja, ali i svih koji u njega navraćaju. U ime Grada Nova Gradiška dobrodošlicu je poželio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić (i član HPD “Strmac”) i potvrdio zajedničku želju općine Cernik i Grada da se “Strmcu” udahne novi život.

Boris Lovrić, podpredsjednik Društva domaćina, ujedno i u ime HGSS-a, zahvalio je članovima HPD “Strmac”, kao i planinarima Lipika i Pakraca što su za ovaj dan uredili staze po Psunju, upoznao s tri pravca penjanja, kao i s inicijativom da se Psunj proglasi zaštićenim područjem. -To Psunj zaslužuje kao najveća planina u Slavoniji, ali i zbog svojih iznimnih vrijednosti. Inicijativu je formalno podržao i Grad NG, a na proljeće planiramo susret planinara koji bi iz svih pravaca penjali do Brezovog polja i taj susret bio bi službeno “Inicijativa za zaštitu prirode”- naglasio je, među ostalim Boris Lovrić te dodao kako bi od toga koristi imali svi, i biciklisti, planinari, šumari, lovci. Riječi dobrodošlice uputio je i Toni Tkalčec tajnik Biciklističkog kluba “Psunj” te istaknuo kako se rado odazivaju ovakvim zajedničkim aktivnostima.

Planinari su po povratku kod Planinarskog doma sudjelovali u sportskim susretima u disciplinama: viseća kuglana, planinarska alka, bacanje kamena s ramena, potezanje užeta, a upriličeno je i revijalno penjanje na umjetnoj stijeni.

Related Post