NOVOGRADIŠKI RATNI SPOMENAR – 20 godina od početka srpske agresije na novogradiški kraj

1835 0

NOVA GRADIŠKA, 15. kolovoza 2011. – Petnaestog kolovoza 1991. godine bilježi se kao dan kad je počela srpska agresija na tadašnju novogradišku općinu i kao stvarni početak oružanih sukoba. Približavao se još jedan vikend za koji se nije moglo znati u što će se izroditi barikade pobunjenih Srba na području Okučana. U četvrtak

15. kolovoza u večernjim satima u središtu Okučana tromblonskom minom gađan je automobil patrole prometne policije. Iz smjera Caga otvorena je minobacačka vatra na objekt bivšeg KPD Stara Gradiška zvan „Partizanka“. Pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde, koji su tamo bili smješteni, uzvratili su vatrom. Petak, 16. kolovoza 1991. godine prvi je pravi ratni dan. Od ranog jutra na području Okučana vode se borbe. Iz Okučana Srbi iz minobacača gađaju Gornje Bogićevce.

Pobuna Srba proširila se i na okolna sela. Iz smjera Pakraca u Okučane je ušlo sedam tenkova i dva oklopna transportera JNA. Ulazeći u zonu otvaranja vatre JNA je na naše snage zapucala iz teških strojnica, a potom iz tenkovskih topova. Oklopna postrojba Varaždinskog korpusa JNA pokušala se probiti prema Novoj Gradiški. Zaustavljena je na ulazu u Kosovac.

Još u srpnju i početkom kolovoza 1991. godine vođe ekstremnih okučanskih i zapadnoslavonskih Srba otkrili su i posljednje karte. Vrijeme je to kada su Srbi političke i oružane pripreme za teritorijalno odcjepljenje od Hrvatske priveli kraju.

Zapadnoslavonski Srbi su 12. kolovoza 1991. godine na području Pakraca donijeli odluku o osnivanju Srpske autonomne oblasti zapadne Slavonije. Zaključili su: „Velika narodna skupština srpskog naroda zapadne Slavonije uvažavajući rezultate ovogodišnjeg referenduma o srpskoj autonomiji kao i rezultate ovogodišnjeg referenduma o prisajedinjenju SAO Krajine Republici Srbiji i svima onima kojima je stalo do očuvanja Jugoslavije, donijela odluku o proglašenju SAO zapadna Slavonija, koja će biti integralni dio SAO Krajine.“

Na red za realiziranje došla je ideja koja je pokrenula lavinu srpskog ekstremizma i mržnje prema Hrvatima i općini Nova Gradiška. U Okučanima se 15. kolovoza 1991. godine proglašava općina Okučani, na temelju odluke koju je donijelo Srpsko nacionalno vijeće.

U sastav općine Okučani uvrštena su slijedeća mjesta: Benkovac, Bijela Stijena, Bobare, Bodegraj, Cage, Čaprginci, Čovac, Donji Bogićevci, Donji Rogolji, Donji Varoš, Dubovac, Gornji Bogićevci, Gornji Rogolji, Gornji Varoš, Gređani, Kosovac, Lađevac, Lještani, Medari, Mašić, Mašićka Šagovina, Novi Varoš, Poljane, Ratkovac, Smrtić, Stara Gradiška, Širinci, Šumetlica, Trnava, Trnakovac, Uskoci, Vrbovljani i Žumberkovac, sela iz sastava općine Nova Gradiška, te Borovac, Milisavci, Mlaka, Rajić, Rajčići, Rađenovci i Uštica – sela iz sastava općine Novska. Kako se navodi u odluci kojom je proglašena općina Okučani u njezin sastav svrstan je i Jasenovac, kao „najveće srpsko stratište i svetište“.

Okučanski ekstremisti zaokružili su teritorijalnu cjelinu na uvažavajući, dakako, opredjeljenje mještana iz sela sa hrvatskim stanovništvom. U sastavu općine Okučani našla se i Šumetlica, selo tek nekoliko kilometara udaljeno od Nove Gradiške, a okruženo selima u kojima su živjeli Hrvati.

Izdvajanje iz Hrvatske tih teritorija bio je posljednji dokaz odluke o upotrebi oružja i oružane agresije koja će uslijediti i izazvati brojna ljudska stradanja i progone nesrpskog stanovništva i nemjerljive materijalne štete.

Pod naslovom NOVOGRADIŠKI RATNI SPOMENAR u narednom ćemo periodu podsjetiti vas na ratno vrijeme od prije 20 godina, koristeći se tekstovima iz knjiga Novogradiške ratne godine, Novogradiške ratne godine 2 i Heroji – prilozi za povijest novogradiških ratnih postrojba autora Franje Samardžića.

Koristit ćemo se fotografijama iz arhiva Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, i arhiva Novogradiškog godišnjaka autora Franje Samardžića. Potpisat ćemo sve znane autore fotografija. Ukoliko imate fotografije iz perioda rata do konca 1991. godine, a smatrate da ih treba objaviti, nazovite nas ili se obratite u UHDDR kod Arsena Grande.

FOTO: Mario Filipi

Related Post

ZA ZDRAV ŽIVOT

Autor - 15/04/2012 0
U subotu 21. travnja Novogradiščani imaju priliku pridružiti se stanovnicima drugih gradova u Hrvatskoj u akciji Zelena čistka – jedan…

ADVENT U NAŠEM GRADU

Autor - 20/12/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 20. prosinac 2014. – Sigurno niste požalili ako ste došli, a nećete ni požaliti ako danas do 21…

Šumari i šumarstvo

Autor - 30/01/2012 0
Nas šumare ljudi često participiraju kao drvosječe, a mi to nismo. Mi smo intelektualci koji brinu o šumama – kaže…