NOVOJ GRADIŠKI NA ČAST

2245 0

NOVA GRADIŠKA, 23. listopada 2015. – Svečanim otvaranjem u Domu kulture danas je počeo dvodnevni Međunarodni stručni skup “MIRO GAVRAN – PROZNI I KAZALIŠNI PISAC 2015”,

koji se održava u sklopu književne manifestacije” LET S GAVRANOM”.

 

Okupljene je u ime djelatnika Gradske knjižnice u pozdravila prof. Biljana Dakić, posebno Miru Gavrana, koji, kako je kazala,  nije zaboravio svoj grad i koji  u svojim djelima promovira svoj zavičaj.

 

Dr. sc. Ana Lederer je u ime organizatora zahvalila  svima koji sudjeluju na ovom  međunarodnom skupu i njegovom organiziranju.  Govorila je  o  poznanstvu  i dugogodišnjoj suradnji s Mirom Gavranom za kojeg je kazala da je autentičan pisac i kazališni čovjek koji u pedesetim godinama ima respektabilan uspjeh. Miro Gavran, dodala je,  danas je  najeminentnije  hrvatsko književno ime   u svijetu.

 

-U povijesti hrvatskog kazališta ne postoji ni jedan autor koji je toliko  igran, a  u našoj povijesti  malo je  pisaca   koji su za  života, i vrlo mladi,  imali priznanje svoje okoline i svoje publike, te  međunarodnu priznatost – kazala je dr. sc. Ana Lederer  i  čestitala  Gradu Novoj Gradiški, Gradskoj knjižnici i njenoj ravnateljici prof. Biljani Dakić, te  drugima koji su se, kako je naglasila,  potrudili da svom piscu   priušte dva prekrasna dana druženja znanosti  i kulture.

 

U ime Ogranka Matice hrvatske  nazočne je  pozdravio  njegov   predsjednik prof. Josip Ostić

Stručni skup posvećen  Miri Gavranu otvorio je gradonačelnik Željko Bigović  i izrazio zadovoljstvo što može u Novoj Gradiški pozdraviti znanstvenike iz Hrvatske i Rusije. Zahvalio im je  što su došli na iznimno vrijedan znanstveni i kulturni događaj,  posebno Miri Gavranu koji, kako je istaknuo,   ne zaboravlja svoj grad., što je  ostao ponosan na  svoj zavičaj, svoju  Trnavu i svoju Novu Gradišku.  Zahvalio je prof. Biljani Dsakić,  ravnateljici Gradske knjižnice  i njenim djelatnicima  jer  tijekom godine  ulažu mnogo truda kako bi promovirali   knjigu, a različitim edukativno-kreativnim i zabavnim sadržajima  privlače čitatelje.

 

-Nova Gradiška  će uvijek biti zahvalna Miri Gavranu na tome što ga ima – kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

 

-Zahvalan sam svim našim prijateljima, književnim teoretičarima, svima koji su došli sudjelovati  u ovom  stručnom skupu i koji će govorit o mom radu. Zahvalan sam gradonačelniku i svima koji su se potrudili u Novoj Gradiški da se  ovaj skup organizira na pravi način. Tu je puno dragih ljudi koji me prate – kazao je  Miro Gavran  i izrazio nadu da će  se međusobna  ljubav nastaviti  dalje.

 

Mladi glazbenik Marko Gašparović predstavio se  izvedbama tri pjesme za glas uz klavirsku pratnju  na tekstove pjesama Mire Gavrana.

 

Ugledni teatrolozi i književni teoretičari  danas su počeli s izlaganjima  u kojima  obrađuju književni i kazališni opus Mire Gavrana.

 

U holu Doma kulture otvorena je  izložba  „Let s Gavranom“: Miro Gavran – prozni i kazališni pisac od 1979.-2015. Autorica postava je  prof. Marija Karlovčan – Subić.

 

Štovatelji Mire Gavrana i  novogradiški ljubitelji kazališne umjetnosti večeras u mogli vidjeti  monokomediju HOTEL BABILON po tekstu  Mire Gavrana, u režiji Aide Bukvić i  izvedbi Teatra Gavran i  Mladene Gavran koja glumi 11 uloga.

 

Stručni skup posvećen Miri Gavranu, čiji su pokrovitelji  Ministarstvo kulture RH, Grad Nova Gradiška i Brodsko-posavska županija nastavlja se sutra.

Related Post

„BESKRAJNA LJUBAV“

Autor - 30/11/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 29. studeni 2012. – U organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, ogranka Matice Hrvatske i Gradskih novina, u srijedu,…