OŠ IVANA GORANA KOVAČIĆA STARO PETROVO SELO

1487 0

STARO PETROVO SELO – Učitelji i učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića u Starom Petrovom Selu, u četvrtak, 17. studenog, tradicionalno su pripremili program uz obljetnicu stradanja grada Vukovara.

Ove godine, uz 25. obljetnicu grada heroja i mučenika u Domovinskom ratu, scensko-glazbeni program odvijao se na temu „Sjećanje na vukovarski križni put“.

 

Križni put svih koji su živjeli u opkoljenom gradu i branili ga, stjecali trpeće iskustvo, pili „krvavu čašu slobode hrvatskog naroda“, uprizorili su učitelji i učenici škole. Promišljali su o Vukovaru u svjetlu Kristove muke, smrti i uskrsnuća, jer je i u Vukovaru Krist bio osuđen, ponižen, mučen i razapet u patnji, trpljenju i stradanju njegovih stanovnika i branitelja.

 

U toj žrtvi, smisao i nada bio im je Isusov križni put, jer je on Put kojim se u vukovarskoj patnji hodilo, Istina koja ih je na tom putu vodila i Život koji su u trpljenju živjeli.

 

Uz četrnaest postaja vukovarskog križnog puta i isječke iz patničkog Vukovara, program su glazbom pratili članovi Vokalnog ansambla „Lira“ iz Starog Petrovog Sela, uz voditeljicu prof. Renatu Grgić.

 

Okupljene učenike i učitelje, goste –umirovljenike škole, zatim roditelje i druge mještane pozdravila je stihovima profesorica hrvatskog jezika Ivana Volarić, a zatim nastavnica Marija Mikanović koja je i osmislila cijeli program. Postaje su čitali učenici i učitelji škole. Na kraju dostojanstvenog i dirljivog programa, koji je okupljene vratio u dane trpljenja i umiranja Vukovara zajedno s njegovim stanovnicima i braniteljima, ali i u dane novog života, povratka i obnove, svima se obratila ravnateljica škole Zrinka Dejanović, pozvala na minutu šutnje za sve nevine žrtve grada heroja za koje je upalila svijeću.

Related Post