OBILJEŽEN DAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

743 0

Kovanicu od zlata, godišnju nagradu fizičkim osobama za iznimne zasluge u radu dobio je Nikola Jugović iz Cernika, a Plaketu Brodsko-posavske županije su dobili OPG Davorin Arić, Gornji Crnogovci i Agencija Novogradiško glazbeno ljeto

 

Slavonski Brod, 15. travnja 2016. – U povodu obilježavanja 23. obljetnice Brodsko-posavske županije, danas je u dvorani Glazbene škole u Slavonskom Brodu održana Svečana sjednica županijske skupštine. Otvarajući Svečanu sjednicu, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, u svom govoru osvrnuo se na rad Skupštine u proteklom jednogodišnjem razdoblju, ali isto tako podsjetio na probleme u gospodarstvu, poljoprivredi općenito funkcioniranju županije opterećene nebrigom prijašnje državne vlasti. Posebno se osvrnuo na indeks razvijenosti, po kojemu je Brodsko-posavska županija na predzadnjem mjestu hrvatskih županija sukladno parametrima koji se uzimaju u obzir. U svom govoru predsjednik skupštine Pero Ćosić dodao je slijedeće: „Još osjećamo posljedice globalne krize koja potresa ne samo našu državu, a najizraženije upravo Slavoniju. Prijašnja Vlada republike Hrvatske zaboravila je na male ljude nije imala rješenja a svoju politiku provodila je bez analize i javnog dijaloga. Velik broj seljaka propao je što zbog skupih kredita što zbog loše organiziranog tržišta. Međutim, usprkos svemu uvijek smo bili optimisti, a posebnu pažnju poklanjamo projektima financiranim iz fondova Europske unije, vjerujući kako u njima leži i bolja budućnost cjelokupne županije. „ Također osvrnuo se i na rad županijske skupštine, naglasivši kako su sva aktualna pitanja i odluke donošen racionalno i u partnerskom odnosu svih vijećnika.

Župan Danijel Marušić govorio je o sličnim problemima, istaknuvši kako je većina aktivnosti bila usmjerena ka zaustavljanju negativnih trendova nastalih kao posljedica lošeg odnosa bivše Vlade RH prema svim slavonskim županijama. U kontekstu toga župan Marušić je rekao: „Nažalost, danas Brodsko-posavsku županiju i Slavoniju u cjelini muče neodrživi procesi nastali kao posljedica globalne ekonomske krize ali i loše državne politike bliske prošlosti. Zakoni i propisi donošeni bez poznavanja realnog stanja na terenu i bez dijaloga s onima koji se s ovom problematikom susreću u praksi, ostavili su poljoprivredu na izdisaju zbog čega najviše pate mali i srednji poljoprivredni proizvođači.Neracionalna teritorijalna prekrajanja, na koja smo uvijek gledali s oprezom, samo su još više naglasila naš ionako neravnopravan položaj u odnosu na druge županije koje nisu u toj mjeri osjetile posljedice Domovinskog rata. „


„Taj nesrazmjer s drugim županijama, očitovao se rastom nezaposlenosti, padom životnog standarda, stagnacijom socio-ekonomskog razvoja i što je najžalosnije, odlaskom mladih i sposobnih ljudi u inozemstvo u potrazi za boljom budućnosti. Iako smo na sve spomenute probleme pravovremeno ukazivali, te upozoravali i na one u zdravstvu, školstvu, graditeljstvu i fiskalnoj politici – ostali smo bez odgovora.”- dodao je župan Marušić.


Na kraju svojih izlaganja i predsjednik Skupštine Pero Ćosić i župan Danijel Marušić ipak su izrazili optimizam i vjeru u sadašnju Vladu RH od koje očekuju poboljšanje odnosa prema Slavoniji i Brodsko-posavskoj županiji, prepoznavanje uloženih napora, kao i njenu podršku pri ostvarenju naših ciljeva. Također, očekuju da će reforme biti u funkciji ravnomjernog razvoja, što je jedno i od glavnih načela Europske unije.

 

Okupljene u dvorani Glazbene škole pozdravili su i izaslanik predsjednice RH saborski zastupnik Franjo Lucić, ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, kao i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević koji je Dan županije čestitao u ime svih hrvatskih župana.

 

U prigodi Dana županije već tradicionalno se zaslužnim pojedincima i institucijama dodjeljuju nagrade i priznanja. Tako su Kovanicu od zlata, godišnju nagradu fizičkim osobama za iznimne zasluge u svom radu dobili: Nikola Jugović, Vlatko Krznarić, Mato Jurić, Mario Pejaković, Marija Milašin Aleksandar Včev.

Plaketu Brodsko-posavske županije, godišnju nagradu pravnim osobama za iznimna postignuća na svom polju djelovanja dobili su: tvrtka SIMPLEX d.o.o. za montažu i održavanje dizala, tvrtka MEDEX d.o.o., Slavonski Brod, Termo-klima, plin, grijanje, klimatizacija, ventilacija i trgovina iz Slavonskog Broda, MERKUR– Veterinarska ambulanta d.o.o. Slavonski Brod, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Davorin Arić, Gornji Crnogovci, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mirko Vuksanović, Gundinci, Agencija Novogradiško glazbeno ljeto, KUD “Tomislav” – Donji Andrijevci, Zavičajna udruga Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Davorin Arić, Gornji Crnogovci Ličana “Vrilo Mudrosti”, Slavonski Brod, Zajednica klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije i Zajednica tehničke kulture Brodsko-posavske županije.

 

Zlatni grb-nagradu za životno djelo 2016. godine, za izniman doprinos u organizaciji i provođenju zdravstvene zaštite, posebno organizaciji rada Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod za vrijeme Domovinskog rata, dugogodišnji znanstveni rad u području interne medicine, izdavanje stručnih i znanstvenih radova i knjiga, od kojih je većina vezana uz povijest medicine, doprinose u razvoju sporta na području Brodsko-posavske županije dobio je ratni ravnatelj slavonskobrodske bolnice prof.dr.sc. Ivica Balen, koji se zahvalio u ime svih nagrađenih.

 

Svojim nastupom, Svečanu sjednicu županijske skupštine uljepšali su HPD „Davor”, glazbenice Marcela Hmilevski i Sara Kožul učenice Glazbene škole u Slavonskom Brodu, kao i studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, dislociranog studija u Slavonskom Brodu Tea Ivanković, Ena Ripić, Danijela Zrinski i Marta Zečević koje su izvele recital pod nazivom „Snaga zemlje”, sačinjenog od pjesama hrvatskih pjesnika.

Related Post