OBILJEŽENA 145. OBLJETNICA VATROGASTVA U NOVOJ GRADIŠKI

884 0

Dragovoljno, hrabro i nesebično novogradiški su vatrogasci spašavali živote i imovinu ne pitajući čije gori. Perjanica su razvoja vatrogastva u Hrvatskoj, a vatrogastvo u Novoj Gradiški svijetao je primjer dugogodišnjeg osviještenog i humanog djelovanja u zajednici

 

NOVA GRADIŠKA, 14.. svibnja 2016. – Bilo je danas iznimno svečano za novogradiške vatrogasce, a bilo je i razloga da slave svi Novogradiščani. Svečano je obilježena 145. obljetnice vatrogastva u Novoj Gradiški, obljetnica s kakvom se mogu pohvaliti rijetka vatrogasna društva u Hrvatskoj. Došli su i brojni gosti, čestitati obljetnicu i družiti se, ali i promicati vatrogastvo kao dobrovoljnu i profesionalnu djelatnost, koja pod vatrogasnim geslom „Vatru gasi brata spasi“ više od stoljeća priskače u pomoć ljudima, spašava im živote i imovinu.

Svečana proslava 145. obljetnice DVD-a Nova Gradiška počela je svetom misom za poginule i umrle članove DVD-a u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Došli su i prijatelji vatrogasci iz Freiwilligen Feuerwehr iz prijateljskog njemačkog grada Herzogenauracha. Njihov predsjednik Thomas Geiger predao je na poklon tri vatrogasna vozila. Na vrijednoj donaciji zahvalio im je Siniša Makovičić, predsjednik DVD-a Nova Gradiška, a goste iz Njemačke i predstavnike brojnih vatrogasnih društava pozdravio je novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić. Vatrogasni ešalon prošao je ulicama grada, a svečana sjednica je održana u Društvenom domu.

Nazočne je pozdravio Siniša Makovičić, a obilježavanje hvalevrijedne obljetnice bila je prigoda da se govori o povijesti i tradiciji vatrogastva u Novoj Gradiški.

 

Dragovoljno, hrabro i nesebično novogradiški su vatrogasci spašavali živote i imovinu ne pitajući čije gori. Perjanica su razvoja vatrogastva u Hrvatskoj, a vatrogastvo u Novoj Gradiški svijetao je primjer dugogodišnjeg osviještenog i humanog djelovanja u zajednici. Treba dodati da su uz redovne aktivnosti vezane za zaštitu od požara novogradiški vatrogasci sudjelovali u društvenim i kulturnim zbivanjima.

Suvremeni razvoj vatrogastva počeo je 1864. godine u Varaždinu. Slijedeće 1865. godine dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je u Sisku, 1869. godine u Ludbregu, 1870. u Zagrebu, a u Karlovcu i Novoj Gradiški 1871, godine. DVD Nova Gradiška jedno je od osam osnivača Hrvatske vatrogasne zajednice.

Iz bogate povijesti društva treba izdvojiti doprinos vatrogasaca DVD Nova Gradiška u Domovinskom ratu u kome je Vatrogasni vod Civilne zaštite intervenirao u 268 požara. Ne mareći za ugroženi život, suočeni s granatama, koje su padale za vrijeme intervencija i mecima na njih ispaljenih iz vatrenog oružja, gasili su požare i spašavali privatnu i društvenu imovinu.

U Domovinskom ratu sudjelovala su 32 operativna člana, a 14 članova bilo je u postrojbama Hrvatske vojske. Predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ih je Spomenicom Domovinskog rata.

 

Novogradiške vatrogasce i njihove goste iz brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, goste iz Herzogenauracha, Milana Šutera, izaslanika predsjednika HVZ i predsjednika Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije i predstavnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje pozdravila je Vesna Đapić, zamjenica novogradiškog gradonačelnika. Zahvalila je vatrogascima na ustrajnosti koju godinama ulažu u zaštitu ljudi i imovine i kazala kako će Grad Nova Gradiška, kao i do sada, biti potpora njihovom humanom i društveno korisnom radu.

Čestitke novogradiškim vatrogascima uputili su Mijo Brličić u ime svih vatrogasnih društava, Milan Šuter, Thomas Geiger, Željko Valešić u ime Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Nenad Radojčić u ime tvrtke Vatropromet.

Pročitano je i pismo u kojima je čestitke u povodu 145. obljetnice uputila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Obilježavanje ove obljetnice bila je prigoda da se novogradiškim vatrogascima uruče odličja, priznanja i zahvalnice.

Related Post

JUBILEJ DVD-a ŠTIVICA

Autor - 06/05/2013 0
U subotu i nedjelju, 4. i 5. svibnja, uz dan svog nebeskog zaštitnika, sv Florijana, Dobrovoljno vatrogasno društvo Štivica svečano…