KOORDINACIJSKO TIJELO ZA PREVENCIJU OVISNOSTI GRADA NOVA GRADIŠKA

1003 0

NOVA GRADIŠKA, 14. svibnja 2016. – Koordinacijsko tijelo za suzbijanje zlouporabe droga grada Nova Gradiška održalo je 11. svibnja redovnu sjednicu na kojoj je analiziran rad tijekom 2015. i donesen Program rada za ovu godinu.

Za njihov vrijedan i iznimno važan rad s ciljem očuvanja mentalnog zdravlja i sigurnog odrastanja djece i mladih tijekom proteklih godina bila su osigurana i skromna sredstva u gradskom proračunu, a uložili su i dosta vlastitih, kao i volonterski rad.

 

U području suzbijanja zlouporabe droga na području grada Nova Gradiška djeluju slijedeće ustanove i organizacije: Centar za socijalnu skrb NG (članica koordinacijskog tijela Vesna Mihić, dipl. soc. radnica), MUP- Policijska postaja NG( član Marin Marjanović, dipl. kriminalist) škole:OŠ “Mato Lovrak (članica, Slavica Ordanić-Janošević, prof ), OŠ Ljudevita Gaja (članica Ana Tuličić, prof.), Gimnazija (članica prof. Koraljka Hausnet-Lasović), Elektrotehnička i ekonomska (članica prof. Mira Linjaković) i Industrijsko-obrtnička škola NG (članica prof. Mirela Brlić-Trnka), potom zdravstvene ustanove: Opća bolnica “Dr, J. Benčević” SB-Služba psihijatrije lokacija NG, Zavod za javno zdravstvo BPŽ-ispostava NG (članica dr. med. Zorana Marić, spec. epidemiolog), Psihijatrijska bolnica “Sv. Rafael” Strmac (član dr. med. Igor Ferenčina), Dom zdravlja NG (članica dr. med. Roberta Šišić); nevladine organizacije- Gradsko društvo Crvenog križa NG (član ing. Franjo Pavlović), Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja “Pozitiva” NG (članica Darija Marić, dipl. soc.radnica), a u ime Odsjeka za društvene djelatnosti grada Mihaela Đeraj, spec.admin.publ.

Tijekom 10 godina djelovanja, a tako je i nadalje, orjentirani su na nekoliko područja, s tim da se sadržajno ta područja mijenjaju od godine do godine različitim aktivnostima, rekla nam je magistra Ljiljana Lukačević, predsjednica Koordinacijskog tijela i dodala: “Ono što je osnovni cilj rada Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti je prevencija svih vrsta ovisnosti u populaciji djece i mladih, a u provedbi te jedne velike tematske grupe aktivnosti uključeni su stalni suradnici, ne samo stručnjaci koji participiraju u Koordinacijskom tijelu, nego i sve naše zdravstvene ustanove, odgojno-obrazovne ustanove, Policijska postaja, Centar za socijalnu skrb, Gradsko društvo Crvenog križa i civilni sektor. Mislim da možemo biti jako zadovoljni s obzirom da smo mali grad s malim brojem ljudi koji se bave ovom tematikom i održavamo kontinuitet kvalitete i kvanitete rada na prevenciji ovisnosti kod djece i mladih.

Drugo veliko područje kojim smo se bavili i u 2015. je obitelj. Odradili smo brojne aktivnosti usmjerene ka jačanju uloge obitelji u prevenciji ovisnosti da bismo osvijestili mjesto i poziciju roditelja u odgoju i kako neki propusti u odgoju ili tolerancija uzimanja psihoaktivnih tvari kod njih samih povećava rizik uzimanja psihoaktivnih tvari kod njihove djece. Brojnim smo aktivnstima afirmirali pozitivno roditeljstvo i nastojali im biti suport jer postoje razni tečaji za puno toga, ali tečaj za roditeljstvo ne, tako da smatram da je i ovaj minimum koji smo dali ipak njima velika podrška i korist u odgojnom smislu.

Naravno obilježavali smo i datume, koji su na nacionalnoj razini istaknuti kao važni tako da smo jednim velikim skupom obilježili Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga 26.06., a vrlo obimnim programom obilježili Mjesec borbe protiv ovisnosti 15. 11. – 15. 12. Ponosno ističem da je Program obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti grada NG bio jedini program koji je bio istaknut na web portalu Vladinog ureda za droge , središnjeg subjekta u osmišljavnaju Mjeseca borbe protiv ovisnosti te da su nas i oni pratili u tome što smo radil, a veliko hvala i vama koji ste zbilja sve te aktivnosti redovito pratili i izvještavali javnost o tome što radimo te na taj način, posredno djelovali i prema građanima koji nisu direktno bili obuhvaćeni samim tim aktivnostima. Nismo zanemarili ni edukaciju stručnjaka, to smo mi koji participiramo u radu Koordinacijskog tijela, jer kako se pojavljuju noviteti u svijetu droga tako se i mi moramo educirati kako bi ih mogli pratiti i djelovati. Tako smo sudjelovali u brojnim edukacijama, a i sami smo ih organizirali za druge stručnjake iz područja mentalnog zdravlja (predavanja, tribine, stručne skupove), gdje smo mi iznosili svoja iskustva u gradu na prevenciji ovisnosti. I to je kontinuitet našega rada . U 2015. su se dogodile i dvije prekrasne stvari. Na savjetovanju organiziranom za Gradove i općine-prijatelje djece u Zagrebu u studenom prošle godine smo dobili rijetku priliku, svega 4. grada u RH su dobila priliku, predstaviti primjer dobre prakse. Središnji koordinacijski odbor Grad- prijatelj djece odlučio je dati priliku upravo našemu Koordinacijskom tijelu za prevenciju ovisnosti da predstavi sve to što radimo kao primjer dobre prakse u lokalnoj zajednici. Bila sam ponosna što predstavljam naš grad i održala sam predavanje koje je ujedno bilo i presjek rada u naših 10 godina, a ono što je uslijedilo u svečanom dijelu sjednice je bilo ono čime smo se jako ponosile i ja kao predstavnica Koordinacijskog tijela i Mihaela Đeraj koja je predstavljala Odsjek za društvene djelatosti. Primile smo Povelju za “Naj-akciju za 2015. godinu” i s ponosom smo ju donijeli u NG”, rekla nam je, među ostalim magistra Lukačević. Godina je završila izdavanjem Biltena (autorica magistra Ljiljana Lukačević) sadržajno jedinstvenog u RH, u kojemu je objedinjeno sve što su radili u ovih 10 godina kao putokaz za buduće generacije i nadogradnju budućih programa prevencij. Prezentiran je i gradskim vijećnicima našega grada, i u SB, školskim preventivnim programima te u Zagrebu.

Related Post

LJETNA POZORNICA ŽIVI

Autor - 22/05/2016 0
Večernji dio programa počeo je otvorenjem izložbe slika “„Ljetna pozornica-jedino saznanje“ (a:Željka Bašić Šorak), a nakon toga je uslijedio glazbeni…