Čuvaju dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja već 25. godina

879 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Nova Gradiška 11. je travnja održala redovitu izvještajnu godišnju Skupštinu i ujedno obilježila 25. godina ustroja i djelovanja. Skupštini je prethodila misa zadušnica u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, a poslije Skupštine odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu kod novogradiškog Spomen obilježja.

Iz Izvješća o radu, koje je prezentirao prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge vidljive su brojne aktivnosti unatoč poodmaklim godinama članova. Kako su istaknuli, dok god budu mogli hodati obilježavat će obljetnice iz Domovinskog rata, ali i posjećivati mjesta iz hrvatske povijesti značajna na putu ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskog čovjeka.

Dakle, članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata NG sudjelovali su na obilježavanju obljetnica počevši od Širinaca, međunarodnog priznanja Hrvatske, vojno redarstvene operacije “Bljesak”, 2., 12. i 25. lipnja, svih značajnih datuma ustrojavanja postrojbi Hrvatske vojske, Dana pobjede, Dana solidarnosti sa žrtvama totalitarnih sustava, organiziraju obilježavanje žrtve grada-heroja-Vukovara, posjetili su Gvozdansko, hrvatski “Alamo”, kao i Zrin, a svake godine 10. prosinca obilježavaju i obljetnicu smrti dr. Franje Tuđmana. Također su sudjelovali na godišnjim skupštinama udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, sastancima Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, značajnim tribinama i skupovima vezanim uz Domovinski rat i braniteljsku populaciju. -Stečevine Domovinskog rata nikada nisu bile ugroženije i roditelji su jako razočarani s nekim potezima prijašnje i sadašnje Vlade. Jedan je primjer rehabilitacija crvene zvijezde petokrake, koja nije bila zločinačka samo u Domovinskom ratu, već i između dva rata, u poslijeratnom periodu i u vrijeme Drugog svjetskog rata. To ne znači da nije bilo nekih pozitivnih strana u tom sustavu, ali ima dosta negativnog što nas duboko vrijeđa. Naše je sinove ubila crvena zvijezda petokraka i kokarda, i to treba otvoreno reći – istaknuo je, među ostalim, Ante Vukšić, čije Izvješće je bilo i svojevrsni sat povijesti. Plan rada za ovu godinu odnosi se također na obilježavanja obljetnica iz Domovinskoga rata, sjećanje na svoje poginule sinove, ali i sve hrvatske branitelje i junake, koji su život dali za slobodnu i neovisnu Domovinu Hrvatsku.Raspolagali su, kako je prof. Vukšić rekao, skromnim sredstvima u prošloj godini, ali su je marom dobrog gospodara završili pozitivno.

Potporu su radu udruge i njezinih vrijednih članova dali, Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge Grada NG, predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja iz Slavonskog Broda i Novske, kao i Vlado Radošić, u ime Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata policije BPŽ, Marina Marić u ime udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH grada NG, a posebno emotivno obratili su im se i Marko Derežanin u ime Ogranka Udruge veterana 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune” te magistra Ljiljana Lukačević, voditeljica novogradiškog Tima za psihosocijalnu pomoć.

Related Post