OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA AKCIJE „ŠAGOVINA 91.“

1009 0

CERNIČKA ŠAGOVINA, 18. prosinac 2016. – Danas je u Cerničkoj Šagovini obilježena 25. obljetnica Akcije „Šagovina 91“, jedna od najznačajnijih akcija u obrani Nove Gradiške.

Ova je oslobodilačka akcija značila i definitivnu prekretnicu na novogradiškoj bojišnici i pokazala da su branitelji Nove Gradiške ojačali do te mjere da su iz obrane mogli poduzimati i uspješne ofenzivne akcije i oslobađati okupirana područja.

 

Tradicionalno su se u Cerničkoj Šagovini okupili pripadnici 121. brigade i drugih postrojba koje su se na novogradiškoj bojišnici suprotstavili srpskom agresoru. Bili su tu članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političke predstavničke i izvršne vlasti, Općine Cernik i Grada Nova Gradiška., te mještani

 

U crkvi sv. Lovre služena je sveta misa zadušnica za poginula branitelje i civilne žrtve rata, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Cerničkoj Šagovini i na obroncima Psunja nadomak Mašičke Šagovine. U ime Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vijenac je položio izaslanik Jožek Štignjedec, a u ime Ministarstva branitelja Branko Cindrić.

Evocirana su sjećanja na herojske dana obrane i oslobađanja novogradiškog kraja od okupatora i branitelje koji su živote utkali u slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku. U ime domaćina nazočne su pozdravili Zdravko Kumić, predsjednik Mjesnog odbora Cernička Šagovina i Hrvoje Žakić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Cernik.

 

Akcija „Šagovina“ izvedena 19. prosinca 1991. godine. Oslobođena je Mašićka Šagovina, snažno neprijateljsko uporište, gdje su uz domaće srpske teritorijalce, bili Šešeljevi „Beli orlovi“. Ova uspješna akcija usmjerila je daljnji tijek rata na novogradiškoj bojišnici.

 

Hrvatska vojska uspješno je okončala akciju. Zloglasno četničko uporište je razbijeno i zauzeto. Radost pobjede pomutili su gubici u ljudstvu. Ni u jednoj ofenzivnoj akciji koju je poduzela 121. brigade prije, a ni poslije, nije bilo toliko smrtno stradalih. Poginulo je trinaest njezinih pripadnika, a više desetaka je ranjeno. U akciju su pognula i četiri pripadnika specijalne grupa „Svileni“ iz Zagreba. Njima je danas u Cerničkoj Šagovini na obilježavanju 25. obljetnice odana dužna počast.

 

U akciji „Šagovina“ poginuli su Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Miroslav Krpan, Zdravko Romić, Darko Franić, Igor Vukas, Zlatko Kručar i Jurica Bebić.

 

Zauzimanjem Mašićke Šagovine agresoru je zadan težak udarac i oduzet jedan od strateških položaja koje je imao u brdskim dijelovima novogradiške bojišnice i omogućen prodor prema Okučanima i oslobađanje Širinaca.

Related Post

DRAGOVOLJNA PREDAJA ORUŽJA

Autor - 14/01/2013 0
Policija u podrumu kuće pronašla četiri protuoklopne tenkovske mine TMA-3, 11 upaljača za mine i tri sanduka sa ukupno 2960…