OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA TEŠKIH BORBI U STAROGRADIŠKOJ POSAVINI I STRADAVANJA PRIPADNIKA „TIGROVA“

3246 0

Autor Franjo Samardžić

STARA GRADIŠKA, 17. rujna 2017. – Jučer je Udruga veterana 3, gardijske brigade „Kune“- Ogranak Nova Gradiška organizirala svečano obilježavanje 26. obljetnice teških borbi i stradavanja pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“ u naselju Novi Varoš i na području starogradiške Posavine. Organizirano je pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva hrvatskih branitelja i Općine Stara Gradiška, a u okviru obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije.

Počast poginulim braniteljima – Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih branitelja, brigadir Drago Horvat, izaslanik predsjednice RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, Stjepan Bošnjaković u ime Brodsko-posavske županije, izaslanstva udruga i organizacija proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Grada Nova Gradiška u kome su bili zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić i Vlatko Grainer, koordinator za braniteljsku populaciju i predstavnici Općine Stara Gradiška predvođeni načelnikom Velimirom Paušićem i predsjednikom Općinskog vijeća Tvrtkom Beganovićem.

U crkvi Sv. Mihovila Arkanđela svetu misu služili su fra Ivo Brezović, župnik Župe Gornji Bogićevci i Mato Rukavina, župnik u Župi Sv. Mihovila Arkanđela Stara Gradiška.

Svečana akademija na kojoj su evocirana sjećanja na borbe koje su se vodile u starogradiškoj Posavini 1991. godine i druženje održano je u kino dvorani.

Entuzijazam i hrabrost hrvatskih branitelja bili su najveća snaga -Danas cjelodnevnim programom ovdje u Staroj Gradiški, a potom i u Slavonskom Brodu. obilježavamo 26. obljetnicu tih, zaista teških borbi i obrane zapadne Slavonije. Prilika je to da iskažemo zahvalnost onim ljudima koji su tada bili ovdje i kada je trebalo svoje živote stavili na raspolaganje Domovini. Na poseban način ovo je prilika da

Iskažemo poštovanje i zahvalnost obiteljima naših poginulih branitelja koji u i na ovom bojištu položili svoje živote za slobodu koju danas uživamo. Velika mi je radost danas sresti veterane, drage prijatelje hrvatske branitelje s kojima sam tada bio na ovom prostoru. Današnji dan svi koji u tada ovdje bili pamte kao jedan od težih dana iz Domovinskom ratu. Radi se o vremenu u ljeto i jesen 1991. godine kada je Hrvatska vojska bila slabo naoružana, a nasuprot imala neprijatelja i agresora koji je imao arsenal cjelokupne bivše tzv. JNA. Entuzijazam i hrabrost naših hrvatskih branitelja bili su naša najveća snaga. Stoga to nikada ne smijemo zaboravit. Uvijek se treba prisjetiti uvjeta formiranja obrane, hrabrosti hrvatskih branitelja i njihove odlučnosti. Bez obzira što smo bili slabo naoružani nismo napuštali prvu crtu bojišta, a u konačnici u narednim godinama oformili smo našu Hrvatsku vojsku i Policiju i 1995. godine oslobodili Domovinu. Uvijek prigoda iskazati zahvalnost i poštovanje hrabrim hrvatskim braniteljima – kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Sve žrtve su bile iz ljubavi za Domovinu -Danas su osjećaji pomiješani. S jedne strane čast i zadovoljstvo biti izaslanih Predsjednice RH, a s druge strane suočit se sa događanjima ovdje 1991. godine u kojima smo mi Tigrovi imali najveće žrtve, a sve žrtve su bile iz ljubavi za Domovinu. Mi smo bili vojnici mira i svjetla dok su oni drugi bili vojnici mraka koji su htjeli uzeti nešto što je naše i što im ne pripada. Kad se ovdje dođe uvijek su pomiješani osjećaji. S jedne strane je zadovoljstvo što obilježavamo taj događaj, a s druge strane sjećanje na naše hrabre branitelje koji su dali najviše što su imali, vlastiti život za slobodu i samostalnu RH – kazao je brigadir Drago Horvat, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i jedan od ratnih zapovjednika „Tigrova“.

Ulaz u zatvor koji je bio logor u Domovinskom rat Općina Stara Gradiška će urediti za odavanje počasti -Ovo je jedanaesta godina da u Staroj Gradiški zajedno sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata obilježavamo ovu obljetnicu. Do ove godine smo išli u Novi Varoš, a ove se dogovorili da ćemo obilježavanje obljetnice i poštovanje prema poginulim hrvatskim braniteljima iskazati u Staroj Gradiški. Činiti ćemo to i ubuduće.

Razgovarali smo s ministrom Tomom Medvedom o našoj želji da uredimo površinu pred zatvorom i ulaz u zatvor. Želimo ih posvetiti Domovinskom ratu i logorašima koji su tu bili u vrijeme Domovinskog rata i okupacije zapadne Slavonije.

Bilo je tu zatočeno preko dvije tisuće hrvatskih branitelja i civila, te Bošnjaka. Želimo urediti taj prostor da ima na tom mjestu možemo odati počast – kazao je Velimir Paušić, općinski načelnik u Staroj Gradiški.

Tuga i ponos – Danas sam, tužan i ponosan. Tužan zbog onih koji su na današnji dan ostavili svoj život u Novoj Varoši i na području starogradiške Posavine, a ponos zbog nas koji smo ostali živi i koji obilježavamo ovu obljetnicu, a i njih se prisjećamo. Bio je to dan kada smo se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je se sa svom svojom vojnom silom i mehanizacijom pokušao spojit sa ostalim dijelom zapadne Slavonije. Suprotstavili smo se koliko smo mogli i s onim što samo imali. Ponosni smo na te dane. Nažalost, puno je tih dana ovdje poginulo naših prijatelja zbog kojih organiziramo ovu obljetnicu – kaže Dražen Rosi, predsjednik Udruge veterana 3, gardijske brigade „Kune“- Ogranak Nova Gradiška.

Related Post