Obilježena 30. obljetnica osnivanja novogradiške dragovoljačke bojne HV-e

2174 0

Autor Franjo Samardžić

GORNJI  BOGIĆEVCI, 27.  lipnja 2021. –  Svetom misom zadušnicon za poginule hrvatske branitelje, koju je u župnoj crkvi predvodio fra Ivo Brezović, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod  spomen  obilježja poginulim hrvatskim braniteljima za počelo je danas u Gornjim Bogićevcima  obilježavanje  30. obljetnice osnivanja novogradiške dragovoljačke bojne.

Bilo je vrlo emotivno iz dva razloga. Ponajprije zbog prisjećanja i odavanja počasti  poginulim pripadnicima bojne. Drugi je razlog  što se  obljetnica obilježava  u Gornjim Bogićevcima, mjestu koje su  od srpskog agresora  prije 30 godina, u kolovozu 1991. godine. branili pripadnici dragovoljačke  bojne.

Svi su govornici, od Tome Medveda,  potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja i  general-pukovnika Siniše Jurkovića,  zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, do župana brodsko-posavskog Danijela Marušića,  Pave Klarića, načelnika  Općine Gornji Bogićevci i Antuna Zdunića, dragovoljca i sada predsjednika UDVDR-a Gornji Bogićevci,   istaknuli  doprinos koji su u obrani Domovine i oslobađanju okupiranih područja  dali poginuli  branitelji. Istaknuli su   doprinos dragovoljaca  koji su se  početkom rata, kako je kazao Tomo Medved,  slabo naoružani i opremljeni suprotstavili  u oružju i broju  nadmoćnijem srpskom agresoru na novogradiškom području gdje je  bio i on kao pripadnik 1. gardijske brigade. 

Novogradiška dragovoljačka bojna, ustrojena od dragovoljaca  s područja tadašnje Općine Nova Gradiška, bila je najprije u sastavu 3. bojne 108.  brigade Zbora narodne garde Slavonski Brod, a potom, nakon osnivanja 121. brigade HV-e Nova Gradiška, njena 1. bojna. Dragovoljačka postrojba ustrojena je u vrijeme kada su samo najodlučniji i najhrabriji domoljubi, slabo naoružani i za ratovanje nedovoljno pripremljeni i opremljeni, stali nasuprot u oružju nadmoćnijem neprijatelju, spremni da vlastitim životom obrane napadnutu domovinu

Iako se 28. lipanj 1991. godine vodi kao dan ustroja dragovoljačke postrojbe treba reći da organiziranje oružanog otpora kreće u listopadu 1990. godine, kada je dragovoljcima podijeljeno 150 kalašnjikova. Ta je skupina bila spremna za suprotstavljanje neprijatelju već početkom 1991. godine i okosnica je prve dragovoljačke bojne koja je formirana  na čelu s Željkom Žgelom, kao zapovjednikom, i Ljuboslavom Terzićem kao njegovim zamjenikom. Formirano je pet satnija, a njeni zapovjednici su bili Marijan Šulentić, Adam Tomičić, Ante Krolo, Franjo Marčinko i Mihajlo Matokanović.

U nazočnosti pripadnika novogradiške dragovoljačke  bojne, brojnih gostiju i uzvanika,  na središnjoj svečanosti  i druženju   su evocirana sjećanja na njeno osnivanje i početak Domovinskog rata  u novogradiškom kraju. 

-Bojna je  prošla novogradiško ratište, u „Bljesku“ je njena satnija prva ušla u Okučane, u „Oluji“ smo sudjelovali smjerom Dubica – Kostajnica – Dvor, u operaciji „Una“ smo dali sve što smo mogli, ali smo  i pretrpjeli gubitke. Uglavnom,  bojna je od samih početka do kraja Domovinskog rata  dala sve što je mogla,  hrabro se borila i skupo to platila.  Poginulo nam je 40 pripadnika i 150 je ranjeno. U čast poginulih mi živi smo se danas ovdje okupili, da se prisjetimo Domovinskog rata i da odamo počast, ne samo poginulima i  nama dragovoljcima, već hrvatskom narodu i Bogićevljanima  koji su pretrpjeli prognanstvo, velike patnje i boli.  Mi koji smo preživjeli smo ponosni.  Došli smo se ovdje pokloniti kod spomenika  svojim prijateljima i odat počast svim poginulima – kazao je brigadir Željko Žgela. 

Related Post

USKRŠNJI SAJAM U NOVOJ GRADIŠKI

Autor - 06/04/2017 0
NOVA GRADIŠKA – Turistička zajednica Grada Nova Gradiška obavještava da će u organizaciji s udrugom ČPKB “Tkanica” povodom nadolazećih uskršnjih…