OBNAVLJA SE „RODINA KUĆA“, TRADICIJSKA POSAVSKA KUĆA

894 0

DOLINA, 12. travanj 2011. – U ovom idiličnom posavskom selu obnavlja se „Rodina kuća“ , tradicijska posavska kuća, nazvana tako po rodama koje se gnijezde u njenoj blizini, a koju će možda jednoga dana njihovi potomci nastaniti na obnovljenom krovištu i dimnjacima. Inicijativu je pokrenula Općina Vrbje, a podržalo Ministarstvo

turizma, koje novčano pomaže obnovu napuštene kuće koju je kupila Općina u namjeri da unaprijedi turističku ponudu.

– Prema dostupnim podacima kuća je stara više od stotinu godina. Uz nju su i gospodarski objekti i stari štagalj, koji je prema kazivanju najstarijih Dolinaca isto toliko star kao i kuća. Već godinama u neposrednoj blizini kuće obitavaju rode, pa je kuća po njima i dobila ime. Kuća je u vlasništvu Općine Vrbje i predstavlja primjer arhitekture starih tradicijskih posavskih kuća – kaže općinski načelnik Igor Jurišić.

 

Obnovu kuće prošli su tjedan razgledali Željko Lenart, državni tajnik u Ministarstvu turizma i dožupan Davor Vlaović. Uvjerili su se da će utrošeni novac u obnovu doprinijeti turističkoj ponudi općine Vrbje kroz koju najvećim dijelom prolazi Posavska poučna cesta. U ovaj turistički projekt općina Vrbje se uključila prije dvije godine zajedno s Turističkom zajednicom Nova Gradiška lokalnim cestama u dužini od 30 kilometara nudi idiličnu Posavinu, ljepotu šuma i rijeke Save, autohtona posavska sela i povijesne znamenitosti. Nude se i gastronomski specijaliteti. „Rodina kuća“ toj će ponudi dati novu kvalitetu.

U kući će, kako ističu u općini Vrbje biti uređen prostor za boravak gostiju, a u štaglju uređena suvenirnica u kojoj će se prodavati rukotvorine s lokalnog područja.

Uz gastronomske specijalitete obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, domaću rakiju šljivovicu i gostoprimstvo domaćina, stara tradicijska posavska kuća treba biti odmorište za sve koji se nađu na Posavskoj poučnoj cesti i posjete ovaj dio Slavonije.

Cilj ovog općinskog projekta je razvoj ruralnog turizma, zaštita i obnova kulturne baštine. Obnovom „Rodine kuće“ dobiti će se i smještajni kapaciteti, unaprijediti postojeća turistička ponuda i svima onima koji se nađu u Posavini omogućiti da se u idiličnoj Dolini zadrže nekoliko dana i uživaju ruralnom ambijentu i dražima koje pruža rijeka Sava, od Rodine kuće udaljena tridesetak metara.

Related Post