Održan izvještajni Sabor novogradiškog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

648 0

Autorica Ivanka Herceg, FOTO: MOCA NG buntovnici

NOVA GRADIŠKA, 2. ožujka 2019. – Udruga dragovoljaca i veterana , Ogranak Nova Gradiška ustrojen je 1992. godine, najprije kao Klub veterana i jedan je od najstarijih na području RH, a u Gradu  djeluju već 27 godina.

U to vrijeme Klub obavlja sve poslove vezane za braniteljsku populaciju: humanitarne akcije, nabavka invalidskih pomagala stradalim braniteljima, ogrjevnog drveta, pomažu u rješavanju statusa hrvatskih branitelja, pokreću obilježavanja svih obljetnica iz Domovinskoga rata, kao I inicijativu za uređenje Doma hrvatskih branitelja.

Za sada ova Udruga još nema prostor za rad u postojećem Domu hrvatskih branitelja.

Sudjeluju u izgradnji Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima u NG, u nabavci eksponata za uređenje Spomen sobe I to zajedno s Udrugom dragovoljaca domovinskog rata NG i njihovim predsjednikom  Arsenom Granda.

Organizirali su i održali i sportske igre dragovoljaca i veteran pod visokim državnim pokroviteljstvom, a okupilo se u Gradu preko 2000 sudionika.

Novogradiški Ogranak Udruge dragovoljaca i veteran Domovinskog rata surađuje s lokalnom zajednicom kao i s Odborom za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata grada NG.

Navedeno je to u Izvješću o radu Udruge koje je prezentirao predsjednik Milan Tomljanović i također dodao kako su sve odradili volonterski u želji da braniteljskoj populaciji pomognu. – U dobrim namjerama nailazili smo na velike kritike  i podmetanja, ali se nismo predali nego ostali dostojanstveni samo sa drugačijim pogledima na rad samih udruga i pomoć hrvatskim braniteljima- istaknuo je Tomljanović.

U Izvješću o aktivnostima naglašena je i velika zasluga dosadašnjih predsjednika Viktora  Alekševića, Šimuna Dragičevića, Ivana Janoševića, Željka Bure, za opstanak ove Udurge.

-S obzirom da je ovo prvi Izvještajni Sabor u mom mandate, kao i Izvršnog odbora, usmjerili smo aktivnosti na okupljanje braniteljskih udruga,  obilježavanje svih važnih obljetnica iz Domovinskog rata zajedno s drugim braniteljskim udrugama, a organizirali smo I prikupljanje pomoći branitelju kojemu je izgorjela kuća. Također smo Udruzi za autizam “Sunce” NG  pomogli s iznosom od 1.000 kuna, a izdvojili smo sredstva od svoje članarine.

Sudjelujemo s Gradom u organizaciji “Fišijade”, surađujemo s Timom za psihosocijalnu pomoć kojega vodi magistra Ljiljana Lukačević, pravnom službom Centra za socijalnu skrb i Mariom Žakićem te ravnateljem Centra Brankom Medunićem.

Dobru suradnju imamo i s Policijskom postajom NG na čelu s načelnikom  Marinom Marjanovićem i njegovim zamjenikom Josipom Akmačićem, a oni su uvijek, kao I djelatnici Policije, spremni priskočiti oko svake veće manifestacije I obilježavanja naših obljetnica.

Surađujemo s našom Općom bolnicom, čiji djelatnici nesebično pomažu svim našim hrvatskim braniteljima, a posebno moram istaknuti dr. Damira Japundžića i dr. Ljepšu Rakas Vujčić kojima I ovim putem u ime svih nas zahvaljujem- rekao je podnoseći Izvješće o radu Udruge predsjednik Milan Tomljanović.

Ovo je naravno samo mali dio onoga što je ova Udruga tijekom 27 godina postojanja učinila, a i dalje su spremni pomoći i Gradu u svim njegovim projektima i, prema Tomljanovićevim riječima, ne žele im biti uteg, nego potpora.

Plan rada za 2019. godinu

I ova Udruga natjecala se temeljem programa i projekata za proračunska sredstva Grada. Javili su se s pet, a prihvaćena su četiri:za obilježavanje obljetnice Psunjske satnije odobreno je 3.000 kuna; za hodočašća u Knin, Vukovar I Mariju Bistricu 5.000 kuna; obilježavanje obljetnica i državnih praznika 2.000 kuna; za Županijske I državne sportske igre 5.000 kuna, što je ukupno 15.000 kuna.

-Najvažnije što moram istaknuti je pokretanje projekta obnove kuća oštećenih u Domovinskom ratu u suradnji s Ministarstvom obrane RH koje nas je uvrstilo u svoj Proračun.

Grad I gradonačelnik Vinko Grgić prepoznali su našu inicijativu I nesebično se uključili u rješavanje tog problema, jer ošetećeni stambeni objekti narušavaju izgled Grada.

S obzirom da projekt vrijedi više stotina tisuća kuna, njime smo željeli pokazati kako Udruga dragovoljaca I veterana može doprinijeti boljem životu svojih sugrađana I biti pokazatelj mladim generacijama kako se radi za opće dobro.

Domovinski rat I žrtvu hrvatskih branitelja nikada ne smijemo I nećemo zaboraviti, ali možemo I trebamo doprinijeti boljoj budućnosti  naše zemlje, zavičaja, kraja u kojemu živimo- naglasio je Milan Tomljanović.

Related Post