OKUPILI SE PRIPADNICI INŽENJERIJSKOG VODA

883 0

DRAGALIĆ, 14. listopad 2012. – Jučer su se tradicionalno u Dragaliću na imanju Željka Trnke okupili pripadnici Samostalnog inženjerskog voda 121. brigade HV-e da se druže, prisjete ratnih dana i svojih poginulih prijatelja.

Bio je s njima i ove godine Darko, sin poginulog Vlade Dubovskog, sada ročnik HV-e. Položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima na Psunju kod Mašičke Šagovine.

 

-Svake godine dolazimo u Dragalić da održimo tradiciju okupljanja naše postrojbe, evociramo sjećanja na formiranje postrojbe i obranu domovine. Radili smo na poslovima razminiranja na područja djelovanja 121. novogradiške i 108. brodske brigade. Iako smo se učili raditi opasne poslove i jedan drugome pokazivali kako i što treba raditi svoje smo zadaće dobro obavljali – kaže Dragutin Đebić, koji je Samostalnim inženjerijskim vodom zapovijedao nakon pogibije Vlade Dubovskog.

Nedostatak inženjerijskih sredstava i opreme, ograničen broj pješačkih i tenkovskih mina, lopatica za ukapanje mina, sredstava za paljenje eksploziva i druge opreme, a posebice nedostatak obučenih inženjeraca, uvjetovali su da se inženjerski vod ustrojava u otežanim i složenim uvjetima.

Kada se počelo s ustrojavanjem 121. brigade HV-e odmah se razmišljalo i o ustrojavanju inženjerijske postrojbe, iako se znalo za sve otežavajuće okolnosti. Početkom listopada 1991. godine mobilizira se u inženjerijsku postrojbu prvih deset vojnika. Kako stoji zapisano u brigadnoj evidenciji niti jedan nije bio obučeni inženjerac.

Nova Gradiška, naselja uz crtu bojišnice, pa i naselja udaljenija od bojišnice, bila su stalna meta srpskog dalekometnog topništva. Tisuće razornih projektila srpski je agresor uputio na civile i njihova dobra te gospodarske objekte i infrastrukturu. Dio njih nije eksplodirao, pa su ih inženjerci morali uklanjati i obavljati pirotehničarski posao. Po ocjeni Zapovjedništva 121. brigade HV-e taj posao je obavljen uspješno i vez propusta.

 

Dolaskom UNPROFOR-a Pionirsko inženjersko odjeljenje dobiva novu zadaću i biva angažirano u provedeni 5. faze Vensovog plana. Konkretno, zadaća inženjeraca je bila da uklone minska polja na dijelu bojišnice koji je nadzirala hrvatska vojska uz crtu razdvajanja i granicu UNPA područja. I tu zadaću inženjerci su u zadanom roku uspješni obavili.

Značajne zadaće tijekom rata obavilo je i Putno inženjerijsko odjeljenje. Njegova zadaća je bila da održava postojeće putne borbene pravce i gradi nove po zahtjevima ratnih djelovanja Hrvatske vojske. Sudjeluju u zaprečavanju cesta, ako i na uklanjanju barikada i cestovnih zapreka. Čiste i prometnice prilikom ofenzivnih akcija 121. brigade HV-e u Mašičkoj Šagovini i Širincima.

 

Samostalnom inženjerijskim vodom do pogibije zapovijedao je Vlado Dubovski. Zamjenjuje ga Dragutin Džebić. Načelnik Inženjerije 121. brigade HV-e bio je Branko Biondić.

Related Post

Šumari i šumarstvo

Autor - 30/01/2012 0
Nas šumare ljudi često participiraju kao drvosječe, a mi to nismo. Mi smo intelektualci koji brinu o šumama – kaže…

POČEO FESTIVAL KAVE I KOLAČA

Autor - 27/08/2017 0
NOVA GRADIŠKA, 27. kolovoza 2017. – Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika, otvorio je jučer „Festival kave i slavonskih kolača“ koji treći…

Referendum

Autor - 23/01/2012 0
U Okučanima je na birališta izašlo tek 28,86 posto birača NOVA GRADIŠKA, 23. siječanj 2012. –  Iako je bio lijep…

AZILANTI U NOVOJ GRADIŠKI ?!

Autor - 02/11/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 2. studenog 2013. – Pitanje koje je gradonačelniku Željku Bigoviću na sjednici Gradskog vijeća postavio dr. Zoran Jukić…