Turistička zajednica Brodsko-posavske županije bila je 12. rujna domaćin sjednice Savjeta projekta Okusi hrvatske tradicije održane na Ranču Ramarin u Garčinu na kojoj se razgovaralo o predstojećim aktivnostima, a potpisan je i novi Sporazum o projektnoj suradnji turističkih zajednica na realizaciji projekta Okusi hrvatske tradicije.
Kako je definirano Sporazumom suradnja Turističkih zajednica ostvaruje se u cilju zajedničkog promicanja, razvitka i unapređenja ponude lokalnih tradicijskih jela, proizvodnje i ponude tradicijskih namirnica i proizvoda u ponudi ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi hrvatske tradicije, njihovog međusobnog umrežavanja radi zajedničkog tržišnog pozicioniranja te edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti usmjerenih na sadržajnije prepoznavanje Hrvatske kao gastronomske i enološke destinacije temeljene na lokalnim raznolikostima i posebnostima koje stvaraju uvjete za razvoj novih nacionalnih i lokalnih eno-gastronomskih turističkih proizvoda.
Sporazumu je pristupilo 12 županijskih turističkih zajednica: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, Turistička zajednica Brodsko-posavske županije, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Turistička zajednica Ličko-senjske županije, Turistička zajednica Međimurske županije, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, Turistička zajednica Varaždinske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, Turistička zajednica Zagrebačke županije.
Nacionalni Dani Okusa u studenom
Nacionalna manifestacija 4. Dani okusa hrvatske tradicije održati će se u terminu od 17.11. – 03.12.2023. godine. Kako se očekuje, u ovogodišnje izdanje biti će uključeno više od 100 ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi hrvatske tradicije s područja 16 hrvatskih županija. Oni će gostima kroz trotjedno trajanje svakodnevno nuditi 2 različita menija sastavljena od najmanje tri slijeda lokalnih tradicijskih jela. Novost je da se uz meni obvezno služi i čašapića. Svoju ponudu restorani će oblikovati po vlastitom izboru i po promotivnim cijenama u rasponu od 15 do 30 Eura.
Kako se očekuje ovogodišnje izdanje manifestacije, osim restoranske ponude tradicijskih jela, sadržavati će i desetak zanimljivih eno gastronomskih događanja, od kulinarskih radionica, prezentacija, do stručnih predavanja na temu tradicijske hrane.