OPĆINA REŠETARI: Na zadovoljstvo ratara sa Županijom potpisan sporazum o kontroli plodnosti tla

2287 0

Ispitivanje plodnosti tla od velike je važnosti za poljoprivrednike jer dostupne kemijske analize omogućavaju planiranje pravilne gnojidbe i ostvarenje visokih i rentabilnih prinosa

Autor Franjo Samardžić

REŠERTARI, 27. srpnja 2020. – Općina Rešetari u suradnji s Brodsko-posavskom županijom nastavlja s projektom kontrole plodnosti tla za područje općine Rešetari. Ispitivanje plodnosti tla započelo je još 2010. godine i u velikoj mjeri zaustavili su negativni trendovi u zagađivanju poljoprivrednih površina. Krenulo se u primjenu mjera poboljšanja kvalitete tla kao neprocjenjivog prirodnog dobra.
Ispitivanje plodnosti tla od velike je važnosti za poljoprivrednike, jednako ratare, voćare i uzgajivače povrća, jer dostupne kemijske analize omogućavaju planiranje pravilne gnojidbe i ostvarenje visokih i rentabilnih prinosa. Vrlo važna je to važna agrotehnička mjera pa treba pozdraviti nastojanja Brodsko-posavske županije, a u ovom slučaju i Općine Rešetari, da se kontrolom i ispitivanjem plodnosti tla pomogne poljoprivrednicima u ostvarivanju većih prinosa.
Županija Brodsko-posavska potpisala je zato novi sporazum o nastavku provedbe projekta s Regionalnim Centrom za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije za 2020. godinu radi praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta. Tom sporazumu pristupila je i Općina Rešetari u podjeli troškova i rasterećenja plaćanja OPG-ova s područja općine.

Trošak jedne analize je 390,00 kn s PDV-om, što obuhvaća uzimanje uzoraka i podataka na terenu, analizu tla, interpretaciju rezultata i ustrojavanje baze podataka o stanju plodnosti tla.

Istovremeno se izdaju preporuke za gnojidbu krajnjim korisnicima usluga. Projekt se financira županijskim sredstvima 50%, općinskim 30%, a krajnji korisnici, poljoprivrednici, snose svega 20% troškova.

U dosadašnjim je analizama izvršeno oko 250 uzoraka tla na više od 350 hektara poljoprivrednih površina za područje općine Rešetari. (Izvor Općina Rešetari)

Related Post

CTR proslavio 25. obljetnicu

Autor - 24/01/2018 0
Autor bpz.hr Slavonski Brod 19. siječnja 2018. Županijska razvojna agencija CTR, obilježila je danas u dvorani “Kristal” u Slavonskom Brodu…