Općine Cernik, St. Gradiška, G. Bogićevci, Davor, N. Kapela, Vrbje i S.P. Selo dobile 885.000 kuna 

1049 0

Novac su  za projekte razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda dobile od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je  jedinicama lokalne samouprave dodijelilo ukupno  23 milijuna kuna

Autor Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

ZAGREB – Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je na svojim službenim internetskim stranicama objavilo popis odabiranih projekata općina i gradova za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda koji će se sufinancirati u 2021. godini. Na javni poziv Ministarstva koji je bio otvoren za prijave u razdoblju od 15. ožujka do 4. travnja 2021. prijavljena su 390 projektna prijedloga od kojih će Ministarstvo sufinancirati njih 173.

 „Iznimno mi je drago što ćemo dodjelom ovih odluka krenuti u realizaciju brojnih važnih projekata diljem Hrvatske, na temelju poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, i to u onim općinama i gradovima koje potiču daljnji razvoj komunalnog gospodarstva svoga kraja i time ujednačavaju komunalni standard. Ulaganje u svako naše mjesto, osmišljavanje novih projekata, podizanje razine javnih usluga i poticanje ravnomjernog razvoja osnovna su ideja ovog poziva, a sve s ciljem stvaranja većeg standarda naših građana. Drago mi je što većina načelnika to prepoznaje“, izjavio je ministar Darko Horvat

 Na Javni poziv je do zaključno 4. travnja 2021., do kada je poziv bio otvoren, 390 jedinica lokalne samouprave dostavilo je isto toliko projektnih prijedloga. Nakon provedene administrativne provjere proveden je postupak vrednovanja i ocjenjivanja od strane u tu svrhu formiranog Povjerenstva. 

U postupku ocjenjivanja bodovani su podnositelji prijave s obzirom na:

 – prostorno-gospodarsku određenost, odnosno stupanj razvijenosti, sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti („Narodne novine“ broj 132 /17),

– specifična obilježja i financijsku i operativnu sposobnost te

– svaki projektni prijedlog s obzirom na proračun i isplativost, opravdanost i održivost, stupanj pripremljenosti i ukupan učinak realizacije.

Odobreno je 173 projekata a ukupni prihvatljivi troškovi pojedinog projekta sufinanciraju se maksimalno u definiranom postotku prema stupnju razvijenosti.

Po zaprimanju Odluke o sufinanciranju projekta, u roku od najviše 90 dana, općine i gradovi dužni su Ministarstvu dostaviti ugovor s odabranim izvođačem/izrađivačem/dobavljačem nakon čega će s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine potpisati ugovor o sufinanciranju projekta.

KGKS-2021Popis odabranih projekata za sufinanciranje u 2021. godini

Related Post

Blagoslov župnog stana

Autor - 06/01/2012 0
U župi sv. Marije Magdalene u Štivici svake godine 5. siječnja, uoči sveta Tri kralja, nakon svete mise i blagoslova…