OPĆINA STARO PETROVO SELO

2116 0

Godina 2012. je bila godina teške krize u našoj državi, Europi i svijetu. Spletom okolnosti i naporima koje smo ulagali prošlih godina ona će u općini Staro Petrovo Selo biti zabilježena kao godina sa do sada najvećim investicijama

te po završetku ranije započetih radova na području općine i rekao bih, nekim povijesnim događanjima.

 

Piše: Željko Kočijašecvić, načelnik

 

Voda koja život znači

 

Iako to za 21. stoljeće ne bi trebala biti nekakva vijest, privi priključci na vodovodnu mrežu dogodili su se 2012. godine. Za Dan općine u upotrebu je stavljen magistralni cjevovod kroz naselja Godinjak, Staro Petrovo Selo i Vrbova. Stvoreni su time uvjeti da se građani mogu priključivat na vodovod, što je zbog suše koja se ponavlja već nekoliko godina, a posebno je bila izražena 2012. godine, bilo veoma značajno. To je za mene svakako povijesni događaj uz koji je vezan i završetak vodospreme u Oštrom Vrhu koja je jedan od važnih objekata u opskrbi vodom zapadnog dijela Brodsko-posavske županije.

 

Kapitalni objekti: Društveni dom, općinska zgrada

 

Tijekom 2012. godine, a na osnovi kandidature iz prijašnjih godina, ušli smo s Fondom za zaštitu okoliša u realizaciju dva projekta, koje je Fond financirao sa 54 posto, a Općina sa 46 posto ukupnih sredstava. Radi se o dva kapitalna objekta i to obnovi Društvenog doma u Starom Petrovom Selu u vrijednosti od oko 2 milijuna kuna i obnovi zgrade Općine u vrijednosti radova od milijuna kuna. Do kraja 2012. godine radovi će biti završeni i objekti stavljeni u funkciju. To je jedan veliki pomak što se tiče uvjeta rada za općinsku upravu i ostalih koji koriste općinsku zgradu, te korisnika društvenog doma i građana Starog Petrovog Sela i drugih mjesta koji dom koriste za svadbe i druga okupljanja i događanja.

 

Asfalt za Vinogradsku ulicu

 

Realiziran je i projekt koji već nekoliko godina nastojimo provesti, a to je rekonstrukcija Vinogradske ulice u Starom Petrovom Selu, koju ljudi uvijek spominju kao cestu Staro Petrovo Selo – Starci. Vrijednost investicije je bila 2,2 milijuna kuna, a novac su osigurali Ministarstvo regionalnog razvoja i Općina Staro Petrovo Selo u odnosu financiranja 60 naprama 40 posto.

 

Kanalizacija

 

Napravili smo velik iskorak i riješili probleme vezane za rješavanje imovinsko pravnih odnosa za izgradnju kanalizacijskog sustava u Starom Petrovom Selu. Napravljeni su projekti, ishođene dozvole za odvodnju i biljni pročistač otpadnih voda koji je pilot projekt za Hrvatsku. Očekujemo da ćemo do kraja 2012. godine raspisat natječaj za izvođenje radova. Vrijednost kanalizacijskog sustava je oko 5,5 milijuna kuna, a pročistača 1,7 milijuna kuna. Hrvatske vode će osigurati 90, a Općina Staro Petrovo Selo 10 posto sredstava.

 

Pomoć starim i nemoćnim osobama, obnove domova i župne crkve

 

Nastavljena je realizacija Programa pomoći u kući starim i nemoćnim osobama pa i dalje za oko 200 osoba skrbi 12 uposlenih djelatnika.

Kroz komunalni pogon Tihi gaj vlastitim sredstvima obnovili smo i rekonstruirali domove u Štivici, Komarnici i Godinjaku, koji uz redovite poslove ukopa umrlih osoba obavljali i druge poslove te održavali javne površine.

Treba spomenuti i rekonstrukciju župne crkve Sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu koju općina sufinancira.

Istaknuo bih da je 2012. godina bila godina u kojoj je općina Staro Petrovo Selo bila najveće gradilište na području Brodsko-posavske županije. Sve je to rezultat napora i pripremnih radova na izradi projekata i ishođenju dokumenata iz prethodnih godina s kojima smo stvorili uvjete da se to 2012. godine realizira.

Ogroman problem bio je osigurati dio sredstava koji je morala osigurati Općina jer je činjenica da je naplatu općinskih potraživanja, lokalnih poreza i komunalne naknade, a posebna priča su rate za zakupe poljoprivrednog zemljišta, gdje je katastrofalno stanje, bilo je vrlo teško osigurat. Iz tog smo razloga, preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj, išli u realizaciju kreditnih sredstava s kojima ćemo 2012. godinu završit onako kako sam planirao, a to znači da neće biti dubioza i da ćemo biti na pozitivnoj nuli.

 

Hvala svima koji su pomogli da život u općini Staro Petrovo Selo bude bolji

 

Zahvalio bi ministarstvima i Fondu za zaštitu okoliša, ministru Grčiću koji je nastavio s provedbom prije potpisanih ugovora jer je sadašnja vlada ugovore u cestogradnji mogla staviti van snage. Zahvalio bi čelništvu Fonda za zaštitu okoliša na realizaciji projekta koje smo planirali, a mogu se pohvaliti da smo mi općina koja je dobila najviše sredstava u Fondu za zaštitu okoliša tijekom 2012. godini. Isto tako zahvaliti se moram i Ministarstvu socijalne politike i mladih koje je nastavilo program pomoći u kući jer je bilo upitno što će s njim biti. Šest mjeseci smo ga financirali iz vlastitih sredstava nadajući se da će program ići dalje. Moram spomenuti i Brodsko-posavsku županiju koja je obećala financijsku potporu za realizaciju planiranih projekta.

Related Post