ORUBIČKA SMOTRA „KOLO NA DVA ŠTUKA“

2838 0

ORUBICA, 23. kolovoza 2015. – Jučer je ovom pitomom posavskom selu, održana 15. smotra folklora pod imenom “Kolo na dva štuka”. Jedinstvena je to smotra po svom nazivu i istoimenom kolu, koje je kao orubičko kolo,

u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisano 2013. godine.

 

Kulturno umjetničko društvo “Fra Marijan Lanosović” i Orubičani su se i ove godine potvrdili kao dobri organizatori i domaćini. Na svoju su smotru folklora doveli kulturno-umjetnička društva, koja su na zadovoljstvo mještana li i brojnih gostiju, promovirala stare slavonske običaje i folklornu baštinu slavonskog sela. Trebalo je jučer biti u Orubici i uživati u pjesmi i plesu, ljepoti narodnih nošnji i folkloraša.

 

Smotru je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Riječi pohvale organizatorima smotre i pozdrave okupljenim mještanima i njihovim gostima uputili su Đuro Anđelković, načelnik Općine Davor, Danijel Marušić, župan brodsko-posavski i Sabina Štivičić, predsjednica KUD-a “Fra Marijan Lanosović”.

 

Na smotri u Orubici ove godine su nastupili KUD “Vrbje iz Vrbja, KUD “Poljadija” iz Grabarja, KUD “Drežnik” iz Drežnika te KUD “Bebrina” iz Bebrine i KUU “Trenk” iz Nove Gradiške.

Related Post

“DJEČJE LJETO” U ORUBICI

Autor - 18/06/2013 0
Od 18. do 20. lipnja, u Orubici se organizira, sada već tradicionalno, „Dječje ljeto“. Dani druženja i duhovnosti upriličeni su…

RADOST ŽIVOTA

Autor - 23/05/2014 0
DAVOR, 23. svibnja 2014. – U utorak, 20. svibnja požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je rodnu župu Davor te u…