RADOST ŽIVOTA

1372 0

DAVOR, 6. srpanj 2014. – U nedjelju, 6. srpnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je središnje euharistijsko slavlje u crkvi Marije Kraljice i sv. Jurja u svojoj rodnoj župi Davor te krstio Nikolu, peto dijete u obitelji Karla i Milke Dević.

Dobrodošlicu mu je uputio župnik Goran Kovačević. Biskup je u pozdravu istaknuo dostojanstvo i veličinu roditelja u njihovu opredjeljenju za život te važnost još jednog rođenog čovjeka u Hrvatskoj. Izrazio je roditeljima poštovanje i zahvalnost za to posebno služenje Crkvi i narodu te im čestitao za žrtvu ljubavi kojom ostvaruju smisao braka i obitelji. U homiliji biskup se usredotočio na Isusovu riječ o malenima i poniznima te je kazao da je to stanje od najvećeg značenja otkako ga je prihvatio Sin Očev, napustivši svoje Božanstvo i ostvarujući tim putem Božje djelo spasenja. Kroz više primjera posvjedočio je biskup kako po ljudima koji ne stavljaju sebe na prvo mjesto, nisu zarobljeni samima sobom, služe drugima, žive ljubav kao položenost života, bezuvjetno praštaju, vjeruju plemenitosti i dobru, pobjeđuje čovjek u svojoj istinskoj veličini, dostojanstvu i slobodi. Zaključio je da nam je Isus objavio kako Bog živi svoju veličinu na taj način.

Pojasnio je da je obitelj Dević postala velika upravo tim putem malenosti i poniznosti po bračnim drugovima koji žive jedan za drugoga, praštaju i ljube, ne osvrću se na one koji ih možda promatraju s prezirom i o njima govore s podsmijehom, nego vjeruju ljubavi koja je uvijek ponizan čin, žrtvuju se i služe životu te tako ostvaruju veličinu na Božji način. Zahvalio im je i čestitao za to svjedočanstvo.

 

Nakon popričesne molitve biskup je podsjetio kako smo se jučerašnjeg dana spomenuli 17. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, da se ove nedjelje u svim župama moli za požešku mjesnu Crkvu te je zajedno s nazočnima uputio Bogu molitvu na tu nakanu. Nakon svete mise biskup je u župnom domu primio obitelj Dević, zadržao se s njom u razgovoru, napose s djecom, podijelio im darove i uručio novčanu pomoć

Related Post