SMOTRA FOLKLORA

2096 0

ORUBICA, 25. kolovoza 2012. – Vrijedni volonteri i zaljubljenici u folklor, narodne običaje i tradiciju okupljeni u KUD „Fra Marijan Lanosović“ još su jednom Orubičanima i njihovim gostima pripremili nezaboravan dan.

Sviralo se, pjevalo i igralo u subotu u Orubici na, već tradicionalnoj manifestaciji i smotri folklora „Kolo na dva štuka“, nazvanoj po jedinstvenom kolu na kat, koje se jedino igra u tom posavskom selu.

 

Uživalo se u pjesmi i plesu, ljepoti narodnih nošnji i ljepoti konja. Na pozornici u središtu sela nastupilo je 13 kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina. Orubičani su i ove godine uredili svoje selo i kuće, na štandovima predstavili svoju kulturnu i etnografsku baštinu, a za goste pripremili pečenog šarana na rašljama i druge specijalitete od ribe.

 

Smotra folklora tradicionalno je počela povorkom sudionika kroz mjesto praćenom svečanim slavonski zapregama. Smotru je otvorio župan brodsko-posavski Danijel Marušić. Brodsko-posavska županija i Općina Davor daju veliku potporu KUD-u „Fra Marijan Lanosović“, čiji članovi, uz podršku ostalih mještana, iz godine u godinu dižu nivo smotre, kako po broju kulturno-umjetničkih društava koja dolaze u Orubicu iz raznih krajeva Hrvatske, tako i po popratnim sadržajima koji su sve brojniji i raznovrsniji. Bilo je tako i na ovoj smotri folklora, dvanaestoj po redu na kojoj su, uz domaćine nastupila kulturno-umjetnička društva iz Sikirevaca, Šaptinovaca, Drežnika, Zagreba, Jališeveca Nartskog, Čačinaca, Bukovlja iVranovca, Slavonskog Broda, Zadubravlja i Starog Topolja.

 

Posjetitelji i sudionici smotre mogli su razgledati izložbu fotografija “KONJI”, autora Igora Hercega, člana Foto kluba F4 iz Nove Gradiške.

 

Related Post

Jadranka Kosor u Davoru

Autor - 05/11/2011 0
DAVOR, 5. studenog 2011. – Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je otvorila radove na izgradnji još jednog vodocrpilišta u Davoru…