U POŽEŠKOJ BISKUPIJI

838 0

U nedjelju, 26. kolovoza uvedena je u službu nova skupina župnika koji su ljetos u Požeškoj biskupiji primili dekrete. Biskup Antun Škvorčević predvodi je misno slavlje u Župi Svetog Leopolda Mandića u Požegi i u službu uveo Jozu Jurića.

 

Autor: novagra / pozeska-biskupija

 

Na misnom slavlju sudjelovao je umirovljeni župnik Vjekoslav Marić, novi župni vikar Tihomir Bilešić i Biskupov tajnik Josip Homjak. Na Početku svete mise biskup je pozdravio prisutan narod, zahvalio dosadašnjem župniku Mariću, izrazio dobrodošlicu novom župniku i naložio da se pročita Dekret o njegovu imenovanju, te kratko prikaže njegov život. Potom je uslijedila ispovijest vjere koju je novi župnik posvjedočio i time potvrdio da će svoju službu vršiti u skladu s cjelovitim naukom Katoličke Crkve.

 

Potaknut evanđeljem Biskup je u homiliji upitao vjernike: Ne kanite li i vi otići? Spomenuo je tugu zbog različitih odlazaka koji se zbivaju u ljudskom životu i istaknuo kako je najdramatičniji odlazak od Boga, Isusa Krista, jedinog spasitelja čovjeka. Ako ne ispunimo svoje srce Isusom Kristom, već samo prolaznim stvarnostima što pune naš trbuh, otići ćemo kao i mnogi u svoju nemoć, u kratkoročnost a odbacit vječnost. Pozvao je da slijedimo Petrov odgovor, koji je trinaest stoljeća živ u našem narodu po Crkvi Katoličkoj: Kamo da idemo od tebe, ti imaš riječi života vječnoga! Biskup je kazao da samo Isus Krist može čovjeka ispuniti u srcu, u dubini njegova bića u onom za čim čezne. Dodao je da Isus nikoga od nas ne prisiljava da moramo biti s njime, nego nam želi pomoći da shvatimo kako nam je srce skrojeno na mjeru Božju i samo kad je ispunjeno njime postaje mirno a čovjek sretno i blagoslovljeno biće. Istaknuo je kako su naši preci kroz trinaest stoljeća dobro razumjeli istinu Božju o nama samima objavljenu u Isusu Kristu i prihvatili je te smo po njihovoj opredijeljenosti za Boga i vrijednosti evanđelja izdržali trinaest stoljeća i pobijedili sve nedaće. Biskup je povjerio novom župniku da u tom smislu služi vjernicima koji su mu povjereni u župu sv. Leopolda u Požegi a jednako tako je povjerio župljanima novog župnika da u razumijevanju i međusobnoj suradnji iskuse i drugima svjedoče kako je lijepo biti čovjek s Isusom Kristom u njegovoj Crkvi Katoličkoj.

Na svršetku misnoga slavlja Biskup je zahvalio dosadašnjem župnom vikaru Dragoslavu Koziću za jednogodišnje djelovanje u župi sv. Leopolda i izrazio dobrodošlicu novom vikaru Tihomiru Bilešiću. Potom se župljanima obratio novi župnik s nekoliko programskih riječi, te ih zamolio za pomoć i suradnju u ostvarivanju svoga poslanja. Pozdrav Biskupu, novom župniku i novom kapelanu uputio je predstavnik župljana i predstavnica udruge Križara. Istoga dana i u nekoliko drugih župa Požeške biskupije uvedeni su u službu novi župnici: Josip Devčić kao delegat dijecezanskog Biskupa uveo je Marija Cimbala u župničku službu u Župi Gospe Fatimske u Našicama, te Josipa Marića u Župi Sv. Ivana Krstitelja u Crncu. U svojstvu Biskupovog delegata Ivica Žuljević uveo je u službu Ivana Štivičića u Župi Kraljice Svete Krunice u Novoj Gradiški. U Novoj Kapeli Robert Mokri uveo je u službu Gorana Mitrovića u župe Novu Kapelu i Gornji Lipovac, a Ivan Nikolić uveo je u službe fra Marijana Radmana u Župi Sv. Vida u Okučanima te fra Ivu Brezovića u Župi Gornji Bogićevci.

Related Post

GOSPINO POLJE

Autor - 31/08/2014 0
GOSPINO POLJE – U četvrtak, 4. rujna, na Gospinom polju ponad Bilog Briga, u župi Vrbova, počet će trodnevnica za…