EUHARIJSTIJSKO SLAVLJE U DAVORU

1032 0

U subotu, 17. kolovoza požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi svoje rodne župe Davor i krstio Jakova, sedmo dijete u obitelji Velimira i Jasne Svitlanović. Pozdrav mu je uputio župnik Goran Kovačević. Biskup je u uvodu kazao kako je znakovito što se ovo slavlje događa nakon susreta obitelji s brojnom djecom na Veliku Gospu u Voćinu i hodočašća idućega tjedna u Voćin na kojem su među pješacima najbrojniji Davorci. Istaknuo je kako se na ovom slavlju na neki način nastavlja ostvarivati voćinsko iskustvo duhovne snage i punine kojom zrače obitelji s brojnom djecom po žrtvi i ljubavi roditelja jednog prema drugome i zajednički prema djeci. Čestitao je roditeljima Svitlanović na sedmom opredjeljenju za život i zahvalio za svjedočanstvo koje su time dali.

U homiliji biskup je upozorio na činjenicu da čovjek svojim svakodnevnim životom i djelovanjem trajno nekome ili nečemu služi, ali da nas Jozua u današnjem prvom čitanju podsjeća da je potrebno provjeriti služimo li idolima ili Bogu. Pojasnio je kako služeći Bogu i ravnajući se po njegovim mjerilima, na najbolji način služimo sebi, smislu i svrsi radi koje smo pozvani u život. Podsjetio je na različite oblike suvremenog idolopoklonstva koje braku i obitelji oduzima vrijednost, mjereći ih hedonističkim mjerilima. Istaknuo je kako obitelj Svitlanović nije podlegla tom mentalitetu, nego po vjernosti braku, obitelji i brojnoj djeci svjedoči Jozuino opredjeljenje: „Ja i moj dom služit ćemo Gospodinu“. Biskup je ukazao na Isusov pristup djeci, koju je blagoslivljao, štitio je od sablazni i tumačio da je njihovo kraljevstvo nebesko, uvjeravajući da tko primi jedno dijete u njegovo ime, prima njega samoga. Zahvalio je roditeljima Svitlanović i svima drugima koji s Isusovim raspoloženjem primaju djecu.

Nakon euharistijskog slavlja biskup se u župnom domu zadržao u razgovoru s obitelji Svitlanović, uručio darove i novčanu pomoć.

Related Post