DAN OPĆINE DAVOR. VELIKI PROJEKTI MIJENJAJU ŽIVOT STANOVNIŠTVA

1157 0

DAVOR, 23 travnja 2010. – Dan općine Davor bio je u znaku završetka sanacije divljeg olagališta i otvaranja najsuvremenije izgrađene deponije komulankog otpada Baćanska, te prigodnog puštanja u promet modernizirane ulice, jedne od petnest ulica koje su do sada u Davoru modernizirane i asfaltirane.

 Pod predsjedanjem ŽELJKA BURAZOVIĆA održana je sjednica Općinskoga vijeća na kojoj je donijeta odluka o dodjeli ovogodišnjih općinskih priznanja. Za doprinos ukupnom razvoju općine i poboljšanja uvjeta života stanovništva ZLATNI GRB su dobili PETAR ČOBANKOVIĆ, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruračlnog razvoja, MARINA MATULOVIĆ-DROPULIĆ, ministica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i DANIJEL MARUŠIĆ, brodsko-posavski župan. Svima im je na doprinosu u realizaciji, za općinu Davor velikih projekata, zahvalio općinski načelnik ĐURO ANĐELKOVIĆ.

 Kapitalni projekti – Imamo četiri razvojna kapitalna projekta i objekta infrastrukture. To su vodoopskrba zapadnog dijela županije koji se financira zajmom Svjetske banke, a preko Ministarstva regionalnog razvoja. Projekt je vrijedan 115 milijuna kuna, a osigurava će pitku vodu iz Davora za 50 tisuća ljudi. Drugi projekt je sanacija deponije komunalnog otpada, koju je prigodno otvarila ministrica Marina Matulović-Dropulić. Sanacija divlje deponije i izgradnja nove stoji 35 milijuna kuna. Značajna je zbog zbrinjavanja komunalnog otpada ali i za zaštitu crpilišta pitke vode. Treći projekt je pilot projekt navodnjavanja u Orubici, a četvrti Industrijska zona koju gradimo u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva. U tijeku je natječaj i očekujemo da ćemo ove godine dobiti sredstva. Uz navedene projekte odradili i ono što nas je najviše mučilo, a to je asfaltiranje i modernizacija nerazvrstanih cesta na području općine. Davor kao općinsko središte od 15 kilometara ulica, ima samo kilometar županijske ceste. Ostalo su nerazvrstane ceste koje se moderniziraju na teret Općine Davor. Uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja uspjeli smo asfaltirati petnaest ulica u Davoru u dužini od pet kilometara. Vrijednost je radova iznosi 7,5 milijuna kuna od kojih je općina osigurala oko 2 milijuna kuna, uz podršku i potporu Županije – kazo je načelnik Đuro Anđelković. Pohvala načelniku – Posebno mi je drago da sam u Davoru. Iz Davore je među prvima 2004. godine, kada smo doijeli odluku i krenuli na izgradnju i brigu o okolišu, koja se do tada nije provodila u Hrvastkoj, javili sa zahtijevom za sanaciju svoje deponije. Želeli su napraviti Centar za gospodarenje otpadom za ovaj dio Brodsko-posavske županije. Odmah smo se dogovorili, pa je zahvaljujući načelniku koji se angažitao, napravljena projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola. Deponija je kompletno sanirana, imamo dvije kazete u koje će se privremeno dovoziti otpad dok se ne napravi centar za gospodarsnje otpadom za cijelu Županiju. Tu će biti i transferna stanica. Naš Fond za zaštitu okoliša, sreća da smo ga formirali 2004. godine, ima sredstva koja možemo uložiti u zaštitu okoliša. Ovdje je uloženo prteko 23 milijuna kuna. Velika su to sredstva i za neki veći grad, a posebno za Davar – naglasila je ministrica Marina Matulović-Dropulić. Čelništvo općine Davor pohvalio je i Vinko Mladineo, istaknuo dobru suradnju i dodao da je Fond za njih i dalje otvoren za sve projekte koji se prepoznaju kao kvalitetni za zaštitu okoliša i enegretsku učinkovitost. Projektima u Davoru i njihovom realizacijom zadovoljan je i župan Danijel Marušić. Četitajući Dan općine zahvalio je ministrima Petru Čobankoviću i Božidaru Pankretiću jer su njihova ministarstva podržala projekte koji mijenjaju život Davoraca i Orubičana.

 

 

 

Related Post

RADOST ŽIVOTA

Autor - 23/05/2014 0
DAVOR, 23. svibnja 2014. – U utorak, 20. svibnja požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je rodnu župu Davor te u…