DAVOR

1428 0

DAVOR, 10. travanj 2012. – Na drugi dan Uskrsa, 9. travnja požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je rodnu župu Davor i u zajedništvu sa župnikom Goranom Kovačevićem i tajnikom Goranom Lukićem predvodio euharistijsko slavlje

tijekom kojega je krstio Miu i Matiju – peto i šesto dijete u obitelji Josipa i Ane Šišić, Petru – peto dijete u obitelji Đure i Ane Marjanović, Rahelu – četvrto dijete u obitelji Dražena i Božice Marjanović, Teu i Frana – prvo i drugo dijete Krunoslava i Andree Gelemanović te Petru – drugo dijete Daniela i Danijele Marjanović. Nakon župnikovih riječi dobrodošlice, biskup je u pozdravu spomenuo da i u Davor stižu različite vijesti s raznih strana svijeta, ali da mu je silno drago što je do njega doprla najvažnija radosna vijest, da je Bog uskrisio Sina svoga iz groba, uzdigao tako čovjeka do najvećeg dostojanstva, u zajedništvo svoga života. Čestitao je svima Uskrs! Izrazio je duboku radost i zbog zahvata kojeg je Bog ostvario pozvavši u život sedmero djece koju su roditelji donijeli na krštenje, da budu uronjeni u otajstvo Isusove smrti i uskrsnuća. Čestitao je roditeljima, posebno Josipu i Ani Šišić za peto i šesto dijete i obitelji Đure i Ane Marjanović za peto dijete.

Podsjetio je kako je nekada Davor bio poznat po obiteljima koje vole život, po brojnoj djeci, te izrazio nadu da neće i ovdje pobijediti smrt. Kazao je da je znakovito što slavimo krštenje sedmero djece upravo na dan Isusove pobjede nad smrću, te je pozvao sve vjernike da mole za život.

 

U homiliji biskup je na temelju biblijskih čitanja protumačio kako je nedokučivo što neki ljudi otvorenim srcem ulaze u Božji svijet, svjetlom vjere razumiju i prihvaćaju Božje naume, dok drugi ostaju u mraku i odbijaju ih. Rekao je da je to sastavni dio otajstva našeg postojanja, misterij ljudske slobode. Osvrnuo se na Petrovo svjedočanstvo o Isusovu uskrsnuću, utemeljeno na Isusovim ukazanjima učenicima, koje neki do danas prihvaćaju, a drugi odbijaju. Istaknuo je kako javni dužnosnici u današnjem evanđelju trguju s istinom o Isusovu uskrsnuću: Ne žele ga prihvatiti, potplaćuju vojnike da razglase pučanstvu kako su mu tijelo ukrali učenici iz groba te lažu da je uskrsnuo. Biskup je spomenuo kako smo i danas svjedoci trgovine s Božjom istinom okd2 čovjeku. Podsjetio je na suvremenu kulturu trgovanja, koja se na različite načine očituje u odnosu prema čovjekovu životu, a za primjer spomenuo medicinski potpomognutu oplodnju, kad ona – da bi se jedno rodilo – ubija njihov veći broj ili kad trguje s tek začetim ljudskim bićima. Biskup je spomenuo da civilizacija koja ima takav odnos prema tek začetom, najslabijem ljudskom biću, nema budućnosti. Zahvalio je roditeljima krštenika što se nisu svrstali među trgovce koji prave račune za vlastiti interes, nego su prihvatili brojnu djecu u obitelji, opredijelili se s Bogom na stranu pobjede života. Istaknuo je da su se tako ujedno potvrdili u najvećem ljudskom dostojanstvu. Nakon svete mise biskup je primio u župnoj kući sve obitelji, izrazio im solidarnost i pružio pomoć.

pozeska-biskupija.com

Related Post