13. RIBARSKE VEČERI

DAVOR, 1. i 2. kolovoza 2014. -I ove godine, prvoga vikenda u kolovozu, mještani Davora pokazali su velikom broju gostiju, koji redovito pohode najveće naselje novogradiške Posavine, što im i danas znači rijeka Sava.

Oduvijek su živjeli uz Savu, na Savi, ali i od Save. Pa iako ih je u davna vremena, kada nije bilo nasipa, plavila, ona ih je i hranila. A različitim vrlo ukusnim ribljim specijalitetima nahranili su Davorci 1. i 2. kolovoza brojne posjetitelje. Bilo je tu fiša, pržene ribe, šarana na rašljama, a za one koji ribu baš ne „ljube“ domaćini su pripremili i mesne specijalitete.

Organizator, KUD „Matija Antun Relković“ pod pokroviteljstvom općine, pokazao se kao izvrstan domaćin, a gostoljubivost su kao i uvijek pokazali i davorački ugostitelji. Pripremljeno je oko 3 tone ribe, a ne bi čovjek vjerovao, nestajala je astronomskom brzinom. I davoračke žene su se i ove godine pokazale kao odlična i neizostavna logistika u svemu. Ponudile su domaće kolače, a nije im bilo teško ni kuhati velike količine kave. Prikupljena sredstva od Ribarskih večeri namijenjena su za rad KUD-a, a svakako valja napomenuti kako se i ove godine spremno odazvalo 200 volontera kojima ništa nije bilo teško napraviti za svoj Davor i njegovu promociju. I brojni OPG-i, Domaće radinosti te Udruge koje svojim djelovanjem čuvaju kulturnu baštinu, sudjelovali su na sajmu domaćih proizvoda. Mnogobrojni gosti mogli su se uvjeriti i u ljepotu župne crkve jer su njezina vrata bila otvorena svim ljudima dobre volje. Mnogi su iskoristili lijepo vrijeme i tijekom poslijepodneva prošetali nasipom na kojem se u povodu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja viju ukupno 22 hrvatske zastave.

U kulturno- umjetničkom programu prvoga dana sudjelovali su domaći Tamburaški sastavi „Lađari“, „Lengeri“ i „Satir“ koji je pratio i gosta večeri Miroslava Škoru. U subotu, 2. kolovoza uz „Lengere“ i „Satir“ nastupili su i članovi HKUD-a „Valpovo 1905“ iz Valpova i izvedbom 8 koregrafija, ali i pjesmom muške i ženske pjevačke skupine oduševili brojne poklonike tradicijske baštine.

Unatoč teškim financijskim vremenima „Ribarske večeri“ u Davoru se ne propuštaju, prije svega zbog vedrih i gostoljubivih ljudi te atmosfere koja odiše zajedništvom i dobrodošlicom.

 

Fotografije: ngbuntovnici.hr