JE LI ŠEĆER-FRUKTOZA PODMUKLI OTROV?

1743 0

„Otrovi“ XXI stoljeća su SOL, MAST, BIJEO BRAŠNO I ŠEĆER ako se unose prehranom u povećanim količinama.U arhivu ove rubrike može se pročitati o štetnosti.i o bolestima koje mogu izazvati.

Posebice smo naveli debljinu,srčane bolesti i šećernu bolest! Upozoravali smo posebice na štetnost unošenja veće količine masti,a manje pozornosti smo posvećivali ŠEĆERU! Posljedice koje nanosi šećer FRUKTOZA su manje naglašavane,a štete su mnogo veće. Najnovija istraživanja,čak na 30.000 osoba upućuju danas da treba vrlo ozbiljno shvatiti za naše zdravlje unošenje povećane količine fruktoze.,ne samo zbog uzrokovanje epidemije debljine,bilo odraslih ili djece,već zbog srčanih bolesti,povišenog krvnog tlaka,šećerne bolesti i zbog bolesti bubrega i taloženja masti u jetrima.

 

Potrošnja šećera se povećala više od sedam puta. Izobilje šećera nalazimo u gaziranim pićima,voćnim sokovima,sportskim pićima,,posebice u prerađenoj hrani,kolačima,sirnim namazima,kečapu,kolačima, sladoledu,različitim i brojnim slatkišima i procesuiranoj hrani.

Svi šećeri NISU isti. Običan šećer i med se sastoji od glukoze i fruktoze.u omjeru oko 50%.

glukoza i 50% fruktoza su jednostavni šećeri Glukoza (dekstroza,naziv u prehrambenoj industriji)je prisutna u voću i medu i u ljudskoj krvi i tkivima,kao energija života.

..Fruktoza (od lat.fruktus=plod) je voćni šećer koji se mnogo slađi i brže se otapa u vodi,što se koristi kao prednost u prehrambenoj industriji.Ona je problem  u voćnim sokovima u robnim kućama,koji se prodaju kao „zdravi“. Čaša takvog soka od naranče iz trgovine koji serviramo djeci svakog jutra nije drugačija od slatke gazirane bezvrijedne tekućine. Fruktoza u većim količinama je OPASNA jer je tijelo drugačije probavlja od glukoze,pa se preko jetre stvaraju takozvani trigliceridi čija je masnoća rizik za nastajanje srčanih bolesti.negativno utječe na sitost,pa se više traži.,izaziva inzulinsku rezistencije i dijabetes tipa 2.

Preplavljeni smo slatkim gaziranim pićima koja su danas uzrok brojnim zdravstvenim problemima za naše zdravlje! Preko 55% zaslađivača koji se upotrebljavaju u industriji hrane i pića,kao izvor kalorija,potječe iz kukuruza t.j.kukuroznog sirupa kojeg su izumili Japanci 1970-tih godina,a sadržaj fruktoze može biti i do 80%. Koriste taj sirup zbog državnih subvencija, zbog 20% veće slatkoće od glukoze i zbog jeftinoće,a u proizvodima koje svakodnevno jedemo ili pijemo,ali se nekontrolirano trujemo.Nema razlike je li fruktoza iz

kukuruznog sirupa,šećerne trske,repe, jagoda, luka ili krumpira.Razlike su samo u količini.

Primjerice u šalici usitnjene rajčice ima 2,3 g fruktoze, a u manjoj limenki gaziranog pića

23g u većoj čak63 g. Sva pakirana hrana sadrži dodatni šećer.

Zato skrećem pozornost javnosti da je povećano unošenje fruktoze gore od masti,jer povećani trtigliceridi zbog viška fruktoze talože se i ugrađuju u masna tkiva bedara,stražnjice i trbuha. Zato je fruktoza „otrov“ koji treba izbjegavati.u dodatnim količinama..Izaziva i povećanu količinu urične kiseline u krvi i rezultat j suženje krvnih žila a posljedice su srčani ili moždani udar,ali ubrzava starenje ,smanjenu pokretljivost zglobova,bore se jave na koži,

Izaziva prejedanje i razvoj šećerne bolesti.,debljinu trbuha u obliku jabuke, i povišeni krvni tlak. Samo jedna konzerva bezalkoholnog gaziranog pića na dan povećava rizik  od dijabetesa za 22%!Fruktoza je razlog epidemije debljine u svijetu i u nas, jer ranije nije prepoznata veza između prekomjerne potrošnje šećera i visoke razine u krvi urične kiseline, koja je u svezi s povišenim tlakom, i već navedenim bolestima. Prije 100 godina u krvi su prosječen vrijednosti bile oko 3-5 ml /dl,a danas 6,5 i više.Prema podacima danas Amerikanac troši oko 70 kg šećera godišnje uglavnom zbog dodatnog šećera.

Pokazalo se u istraživanjima dodatna količina šećera smanjuje u mozgu produkciju faktora  koji služi za razumijevanje događaja.,stvaranje novih neurona u mozgu i pamćenje.Visok šećer snižava faktor koji treba regulirati šećer u krvi.Životinje koje najbolje pamte i snalaze se  u rješavanju problema imaju najviše vrijednosti tog faktora,kojeg  povezuju i s depresijom.

Sve negativne učinke dodatne količine šećera u prehrani posebice su uzrokovane fruktozom.,kao potencijalnim otrovom  pa treba upotrebu smanjiti na najmanju moguću mjeru. Smanjiti potrošnju šećera je danas nužnost!

Izbjegavati upotrebu svih slatkih pića,voćnih čajeva industrijski pripremljenih,Koke i sl.

Pri kupovini treba dobro i detaljno pročitati naljepnice i deklaracije na gotovim namirnicama

i izbjegavati svaki proizvod  koji sadrži kukuruzni sirup ili fruktozu. Prirodni nekalorični zaslađivač je STEVIA, koja je dobra za kavu,čaj ili deserte,a neškodljiva je.

 

Piše: mr. sc. Dragoljub Kocić,dr.med.internist,emeritus

 

 

 

Related Post

ŠTO JE TO ZDRAVA HRANA ?

Autor - 16/08/2012 0
Prije govora o zdravoj hrani moramo se podsjetiti o tome ŠTO JE ZDRAVLJE? Naš Slavonac dr. Andrija Štampar predložio je…