MARIJA BISTRICA, MARKUŠEVAC, ZAGREB

874 0

Uz redovita godišnja biskupijska hodočašća u Voćin, Pleternicu, Kloštar i na Gospino polje, vjernici župe svete Marije Magdalene Štivica redovito hodočaste i u druga marijanska svetišta, posebno u nacionalno marijansko svetište

– Mariju Bistricu. Tako su učinili i ove godine, na blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza. U ranim jutarnjim satima, sa svojim župnikom, Josipom Vračarićem, krenuli su put Marije Bistrice. U autobusu su odzvanjale pučke marijanske pjesme, a po dolasku u Mariju Bistricu, Štivičani su najprije obavili pobožnost Križnog puta na bistričkoj Kalvariji. Potom je bilo prilike za svetu ispovijed i osobne molitve, a svečanu euharistiju slavio je msgr dr Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup. Njega i hodočasnike iz pedesetak župa, među kojima je bilo i pješaka te biciklista, pozdravio je rektor bistričkog svetišta, msgr Zlatko Koren.

 

Štivičani su poslije boravka u Mariji Bistrici nastavili put prema Markuševcu. Naime, na markuševačkom groblju pokopan je nekadašnji štivički župnik, prečasni Ivan Čoček, koji je u Štivici bio župnik punih 55 godina. Iako je od njegove smrti prošlo osam godina, Štivičani gotovo svake godine, po povratku iz Bistrice, posjete posljednje počivalište svog dobrog i plemenitog župnika.

 

Hodočasnički dan završen je u zagrebačkoj katedrali, kod groba blaženog Alojzija Stepinca, uz molitvu i pjesmu. Na novo hodočašće Štivičani će već 14. kolovoza, Majci Božjoj kloštarskoj, u Kloštar kod Slavonskog Kobaša.

 

Višnja Mikić

Related Post

STARO PETROVO SELO

Autor - 16/12/2012 0
U župi sv Antuna Padovanskog Staro Petrovo Selo, rodnoj župi bl Jule Ivanišević, jedne od pet Drinskih mučenica, u subotu,…