Jadranka Kosor u Davoru

1091 0

DAVOR, 5. studenog 2011. – Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je otvorila radove na izgradnji još jednog vodocrpilišta u Davoru kao sastavnog dijela regionalnog vodovodnog sustava Davor – Nova Gradiška.

– Ovo je važan trenutak za gospodarstvo ali i za sve ljude na ovom širem području jer se radi o vrlo vrijednoj investiciji koja danas započinje. To je dokaz da se u protekle dvije teške godine, u kojima smo se borili s krizom i sa različitim problemima, nismo odustajali u realizaciji onih projekata koji znače život, znače novi život i u ovom predivnom kraju opstanak i ostanak ljudi – kazala je premijerka Kosor i zahvalila se Davorcima na doprinosu u Domovinskom ratu.

Naglasila je da je on bio nemjerljiv u obrani Hrvatske, ali i da su Davorci pružili ruku prijateljstva i razumijevanje onima kojima je pomoć bila potrebna misleći pritom na riječi načelnika Đure Anđelkovića koji je rekao da su Davorci u kolovozu 1995. godine prihvatili 25.000 prognanih Hrvata i Muslimana, sa područja Banja Luke, a koji su prešli Savu kod Davora i tu bili prihvaćeni.

– Želim stoga posebno pozdraviti branitelje Davora i obitelji poginulih branitelja u trenutku kada se radujemo onome što je korak dalje za gospodarstvo i korak dalje za bolji život, jer se uvijek treba sjetiti onih koji su najzaslužniji i bez kojih ne bi stajali na ovom mjestu. Stali smo iza ovog projekta, kako što ćemo stati i iza drugih projekata, a vrlo brzo ćemo općini darovati zemljište kako bi dalje mogla krenuti sa svojim projektima.

Imali smo od načelnika zadovoljstvo čuti nekoliko podataka o povijesno važnim ljudima za Hrvatsku koji su iz Davora. Prihvaćam prijedlog da se nađemo ponovo slijedeće godine kad projekt bude završen. Imam prijedlog, ili ako hoćete molbu, da u tom trenutku, ako ikako može, zajedno s nama bude i Ivica Olić – kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Đuro Anđelković: mjesto riječnih lađara, početkom Domovinskog rata Davorci su u redove Hrvatske vojske i Policije. 1995. godine Sava i Davor su bili spas za 25.000 stanovnika s područja banja Luke , prognani Hrvati i Muslimani. Spomenuo istaknute Davorce , Matiju Antuna Rerlkovića, Ivu Kedića, biskupa požeškog Antuna Škvorčevića, dr Tomilsva Ivančiča, duhovnog autoriteta u Hrvtskoj i Ivicu Olića, nogometnog reprezenatativca.

– Na ovom mjestu bit će izgrađeno vodocrpilište za 50.000 ljudi. Cijeli projekt vrijedan je 156 milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave vraćaju samo 8 posto. Crpilište bi trebalo izgrađeno u 2012. godini i koncem godine ćemo moći prisustvovati završetku radova, otvoriti crpilište i dovršiti kompletan projekt vodoopskrbe – kazao je općinski načelnik Đuro Anđelković pozdravljajući premijerku, ministre i druge državne dužnosnike, te saborske zastupnike. Nije propustio priliku upoznati ih s Davorom kao mjestom riječnih lađara, mjestom koje je po broju stanovnika dalo najviše branitelja, te znamenitim Davorcima kao što su Matija Antun Relković, kipar Ivo Kerdić, duhovne autoritete Tomislava Ivačića i biskupa požeškog Antuna Škvorčevića, te nogometnog reprezentativca Ivicu Olića.

Župan Danijel Marušić nije propustio priliku zahvaliti Vladi i ministarstvima na ulaganjima u obnovu i razvoj županije.

– Moram istaknuti ulaganja koja su zasluga ove Vlade. U četiri godine putem Ministarstva gospodarstva uložena su 23 milijuna kuna u infrastrukturu poduzetničkih zona, a istaknut ću samo Novu Gradišku sa 5,2 milijuna kuna, Slavonski Brod sa 3,6 milijuna kuna i općinu Davor sa milijun kuna.

Od 2007. do 2009. godine ova Vlada je preko tadašnjeg Fonda za regionalni razvoj za sufinanciranje infrastrukturnih projekata uložila 14,6 milijuna kuna. Preko Ministarstva gospodarstva uloženo je 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja su koristili poduzetnici ili institucije. U područje zaštite okoliša uloženo je preko 2 milijuna kuna u automatsku mjernu postaju, a sa istim Fondom su potpisani ugovori u iznosu od 158 milijuna kuna. Ugovoreni su radovi na istočnom regionalnom vodovodu u vrijednosti od 397 milijuna kuna, a za zapadni vodovod 81 milijun kuna.

Ova Vlada omogućila je IPA projekt vodoodvodnje u Slavonskom Brodu u iznosu od 215 milijuna kuna. U protekle četiri godine u školstvo, osnovno i srednje, te izgradnju školskih športskih dvorana uloženo je 96 milijuna kuna. Ovome treba dodati milijunska ulaganja u poljoprivredu i cestogradnju, a upravo vašom zaslugom gospođo predsjednice i vaših suradnika, i zato vam se zahvaljujem, „Đuro Đaković“ ima osiguranu proizvodnju za naredne dvije godine.

Ova Vlada radi dobre uvjete života i stvara uvjete da mladi ostaju u svojim domovima, ova vlada čuva Hrvatsku. Kao župan, kao čovjek i kao Hrvat ponosan sam što sam dužnosnik Republike Hrvatske, domovine koju vodi ova Vlada. – kazao je župan Danijel Marušić i zahvalio predsjednici na podršci.

Premijerka je na kraju i zapjevala s pjevačkom skupinom „URBATA“ iz Davora, čiji su je članovi i članice pozvali da dođe petkom na njihove probe.

 

 

Related Post

Švarglijada u Hrvata

Autor - 31/01/2012 0
DAVOR, 31. siječanj 2012 – Najbolji švargl po ocjeni publike na 5. švarglijadi u Hrvata, održanoj u subotu u Starom…

DAVOR

Autor - 10/04/2012 0
DAVOR, 10. travanj 2012. – Na drugi dan Uskrsa, 9. travnja požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je rodnu župu Davor…