OSNOVNA ŠKOLA „MATO LOVRAK“ NOVA GRADIŠKA

1923 0

NOVA GRADIŠKA, 30. listopad 2015. – U povodu Međunarodnog stručnog skupa Miro Gavran – prozni i kazališni pisac 2015. (koji se održavao 23. i 24. listopada 2015. u Novoj Gradiški) nastavnice hrvatskog jezika u našoj školi

odlučile su uključiti se u ovaj veliki kulturni događaj za naš grad te su, na opću radost učenika,u svakom razrednom odjelu organizirale i posvetile jedan sat književnom stvaralaštvu Mire Gavrana.

 

Učenici 5.c i 5.d razreda, koji još nisu imali priliku detaljnije upoznati književni opus Mire Gavrana, imali su sat književnosti podijeljen u dva dijela: u uvodnom dijelu sata nastavnica Sanela Jurić upoznala je učenike s biografijom našeg književnika, a potom je učenicima ponudila kratki kviz kako bi utvrdili naučene činjenice iz piščeve biografije. Drugi dio sata petaši su čitali ulomke romana za djecu „Zaljubljen do ušiju“.  Učenici su u dogovoru s nastavnicom  odabrali upravo roman koji će obraditi i kao lektirno djelo. Tako je petašima ovaj sat književnosti bio i dobra motivacija za čitanje predstojeće lektire.

 

Učenici 6. c i d. razreda s radošću se sjećaju prošlogodišnje lektire Svašta u mojoj glavi i pamte mnogobrojne humoristične zgode glavnog junaka zapisane u njegovim memoarima. Kada na satu lektire govorimo o biografiji Mire Gavrana, njihov je zaključak: „Dječak Zvonimir sigurno je Miro Gavran kad je bio dječak.“ Prepričavaju njegovu zgodu s besplatnim sladoledom, njegovo prvo pijanstvo, pokušaje dokazivanja ljubavi djevojčici Dubravki,  sramežljivo opisuju neobične (a tako svakodnevne) likove odraslih.
U ovom književnom tjednu u učionici smo izložili i predstavili druge romane za djecu i mlade Mire Gavrana. Tvrdnju da u svim romanima za djecu spominje svoj rodni grad – iz njega u Zagreb dolaze glavni likovi – pokušali smo dokazati listajući romane koje smo pronašli u školskoj knjižnici. Željeli smo to prikazati plakatom –razglednicom Mire Gavrana iz rodnoga grada.

 

Čitali smo i prva poglavlja ovogodišnje lektire „Zaljubljen do ušiju. „Jedva čekamo ovu lektiru!“ rekli su šestaši nastavnici Nasihi Bajrović.

U suradnji sa 7. a i nastavnicom Irenom Rakonić obilježen je sat posvećen književnim djelima Mire Gavrana. Učenice Andrea Stipančević, Corina Savi, Lara Ajduković Conjar, Karmen Jezerčić i Manuela Pavičić održale su prezentacije o sljedećim djelima: “Svašta u mojoj glavi”, “Profesorica iz snova” te “Pokušaj zaboraviti”. Učenici Lovro  i Vilim Šefer, Jakov Bušić i Denis Aleksić odglumili su pripovjedača iz romana “Profesorica iz snova”. Izlagači i članovi dramske skupine pokušali su svojim prezentacijama i dramatiziranim ulomcima približiti djela Mire Gavrana ostalim učenicima koji nisu bili u prilici pročitati neka od navedenih djela.

 

Učenici 7.c i 7.d razreda na spomen dragog im pisca i sugrađanina, prisjetili su se romana „Zaljubljen do ušiju“ i „Svašta u mojoj glavi“ koji su čitali u nižim razredima.Učenice 7.c razreda Maja Golovrški i Valeria Gubić napravile su pravi mali istraživački rad, vrlo zanimljiv plakat na kojem su ispisivale ljubavne citate iz čak 7romana koje posjeduje naša školska knjižnica. Čitajući brojne citate, dokazali su tako svima nama kako je Miro Gavran zaista „zaljubljen do ušiju“!
Nikolina Knežević i Klara Rakonić(7.c) predstavile su dva romana za djecu, podsjetile učenike na bogat stvaralački opus pisca, utvrdile kako u romanima Mire Gavrana ima i autobiografskih elemenata (rodni grad, osnovna škola,odlazak u Zagreb, prve simpatije), a na kraju su i učenika koji je znao najviše činjenica o Gavranovom životu i djelu nagradile slatkim malim iznenađenjem.
I u 7.d razredu zavladalo je oduševljenje na spomen našeg književnika. Odmah je nekoliko dobrovoljaca poželjelo sudjelovati u istraživačkom radu o Gavranovom književnom stvaralaštvu. Najviše sreće imali su učenici Gabriela Del-Vechio i Lucija Bertol (izradile su prezentaciju predstavivši romane „Zaljubljen do ušiju“ i „Oproštajno pismo“),Jovana Vindžanović i Tin Trobić (izradili su plakate predstavivši romane „Pokušaj zaboraviti“, i „Profesorica iz snova“).
Nastupe učenika i njihove uratke možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Učenici 8.c i 8.d razreda i nastavnica Natalija Golovrški ovoga su tjedna književniku Miri Gavranu poklonili svoj sat lektire. Nakon prezentacije s biografijom Mire Gavrana i najavom događanja u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška i POU Matija Antun Relković Nova Gradiška, monologom učenika Tibora Marića i učenice Pauline Novoselac (8.d) predstavljeni su glavni likovi lektirnog djela, romana Pokušaj zaboraviti, Danijel i Anita. Predstavljajući različite društvene institucije i osobe (školu, policiju, centar za socijalnu skrb, roditelje, učenike, stanovnike Nove Gradiške, grada u kojem je glavna junakinja nekada živjela), učenici su glavnim junacima postavljali pitanja i dobili vrlo maštovite odgovore. Sat je završen igrom asocijacija u kojoj su učenici pogađali nazive djela Mire Gavrana koje mogu podići u školskoj knjižnici.

 

Bila je ovoodlična pozivnica našim učenicima da pročitaju još neke naslove njima uistinu dragog pisca, ali i da se pridruže nekim sadržajima organiziranima u našem gradu – kazališnoj predstavi Hotel Babilon, predstavljanju novih izdanja knjiga i izložbi o književnom stvaralaštvu Mire Gavrana. Nadamo se da će postav izložbe ostati još neko vrijeme kako bismo u njemu mogli zajednički uživati na sljedećem satu razrednika.

 

Tekst i foto: Nasiha Bajrović, Natalija Golovrški, Sanela Jurić i Irena Rakonić, nastavnice hrvatskog jezika i književnosti

Related Post

GIMNAZIJA

Autor - 18/06/2012 0
U petak 15.lipnja novogradiška Dvorana Relković bila je ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta. Maturanti Gimnazije, u pratnji svojih profesora,roditelja i…

ZAVRŠNA KONFERENCIJA IPA PROJEKTA

Autor - 13/09/2013 0
Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška kao nositelj projekta i Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod (kao projektni partner) dobitnici su donacije Europske unije…