PATOLOGIJA, NOVA SLUŽBA U OPĆOJ BOLNICI NOVA GRADIŠKA

1246 0

NOVA GRADIŠKA, 14. ožujak 2011. – Privedeni su kraju radovi na uređenju prostora za histološki laboratorij, a time i stvoreni uvjeti za rad Patološkog odjela u Općoj bolnici Nova Gradiška. Kako ističe Tereza Grgić, nova je to bolnička služba i velik napredak za cijelu Bolnicu, jer je danas nezamisliva suvremena i kvalitetna bolnica bez odjela za

patologiju. Na čelu Odjela patologije bti će dr. Mirela Frančina. Decentraliziranim sredstvima Brodsko-posavske županije i novcem Bolnice nabavljena je i nova vrijedna oprema za citološki i histološki laboratorij. Radi se o veoma važnoj opremi koja služi kao oslonac kod postavljanja brze i potpune dijagnoze. Histološka dijagnoza je osnova za daljnje liječenje.

– Citološki laboratorij osnovan je 1973. godine, a 1982. godine preselio se u sadašnji prostor koji je nakon puno godina obnavljen i sada tehnički opremljeniji. Prostor je kao što se vidi uređen, dobili smo novi vrlo kvalitetan mikroskop, citrocentrifugu, a kompjutorski i internetski smo povezani sa drugim ustanovama što je jedan veliki napredak za našu djelatnost.

 

Imamo aparat za potrebe patologije, koja će početi raditi dolaskom dr. Mirele Frančina sa specijalizacije. Osnivamo, dakle, novu službu, a to je patologija. Opremamo laboratorij za histološku obradu mareijala, a na edukaciju smo poslali jednog inženjera koji će biti educiran za takvu obradu. Traži se i asistent obdukcije koji će također ići na edukaciju.

Aparat koji je već došao je namijenjen je za intraoperativnu histologiju s kojim ćemo u toku operacije moći pogledati materijal. Dr. Frančina će postaviti dijagnozu i moći će se dalje operitrat ovisno o dijagnozi koju postavi. Oprema koju smo dobili je izuzetno vrijedna i stoji stotine tisuća kuna. U toku ove godine ta će služba u potpusnosti funkcioniratri – kaže Tereza Grgić, dugogodišnja voditeljica citološkog laboratorija.

dr. Mirela Frančina

Tereza Grgić

 

 

Related Post

OPĆA BOLNICA NOVA GRADIŠKA

Autor - 28/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, svibanj 2012. – Ovoga mjeseca službeno je u funkciji patohistološki laboratorij Opće bolnice Nova Gradiška. Zbog kvalitetnije skrbi…

MOGUĆE DOBRA VIJEST

Autor - 13/09/2012 0
Ušteda za zdravstvo i rasterećenje za 25 Novogradiščana koji na dijalizu idu u Požegu i Slavonski Brod