ČESTIT BOŽIĆ I NJIMA! Zdravstveni djelatnici, posebno medicinske sestre i liječnici novogradiške bolnice heroji su borbe protiv koronavirusa

801 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 25. prosinca 2020. – U pandemiji koronavirusa u najveće heroje prometnuli su se zdravstveni djelatnici, posebno medicinske sestre i liječnici. Iako za napore koje ulažu u ovom teškim vremenima skrbeći o oboljelima u izvanrednim uvjetima uz solidarnost dobivaju i podršku, izloženi su i nepovjerenju od onih, koji su, dok se oni bore za svaki udah zaraženog pacijenta, sumnjičavi i minimaliziraju ovu pandemiju.
Novogradiški liječnici i medicinske sestre dio su ukupne hrvatske priče u borbi za svaki život. Rade na prvoj crti borbe protiv koronavirusa i u nenormalnim uvjetima i iscrpljeni svakodnevno se susreću sa strahovima zaraženih. Iako se zdravstvenoj djelatnosti gubi i borba za ljudski život, borba protiv pandemije koronavirusa iskočila je iz uobičajene svakodnevnice. Umiranja, na koje se ne može ostati imun, su postala česta i dovela ih pod emocionalni pritisak. Ne mogu ostati ni imuni na dolazak svakog novog pacijenta svjesni da su im oni sve u što se mogu pouzdati. Treba dodati da su i sami kod pružanja zdravstvene skrbi oboljelima u povećanom riziku da se zaraze i obole od COVID-19.

Na COVID odjelu novogradiške bolnice do sada je umrlo 21 oboljelih od koronavirusa.

Na pitanje kakva je situacija sa medicinskim osobljem i kako se nose s pandemijom odgovorio je ravnatelj dr. Josip Kolodziej.

-Situacija je teška ali ne toliko kao u nekim drugim bolnicama. Prenamijenili smo neke odjele, a dio ljudi je morao u izolaciju zbog zaraze. U najgorem danu smo imali 40 zdravstvenih djelatnika što zaraženih, što u izolaciji zbog kontakta. Unatoč tomu uspjeli smo pomoći i drugima. Trenutno su dvije medicinske sestre na ispomoći u Bolnici u Varaždinu, a dvije u KBC-u Osijek u respiracijskom centru. Pomogli smo taj centar i sa 2 respiratora. Zahvaljujem se ravnatelju docentu Zupčiću s kojim sam gotovo svakodnevno u komunikaciji. On je koordinator svih bolnica što se tiče COVIDA za Slavoniju i Baranju i u koordinaciji s njim smo se dogovorili da se svi naši pacijenti koji su na respiratoru premještaju u Osijek. Za sada to odlično funkcionira i ovom prilikom još jedanput zahvaljujem KBC-u na izvrsnoj suradnji- kazao je dr. Kolodziej, zahvaljujući svim djelatnicima na naporima koje ulažu u ovim izvanrednim okolnostima, ali i donatorima koji pomažu da se COVID odjel opremi nužnom medicinskom opremom i uređajima.

 

Related Post