KITOVI U ISTRI: Vapaj iz morskih dubina

1028 0

Greanpeace, Foto Nevio Smajić

UMAG, 2.7.2019. – U sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, Greenpeace je danas u Umagu izložio šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada. Povodom stupanja na snagu Direktive o jednokratnoj plastici, osvrnuli su se na hitnost usvajanja ambicioznih mjera, a povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, na peticiju za njihovu zabranu koju je u samo nekoliko mjeseci potpisalo više od 50 000 građana.

Srpanj je proglašen mjesecom borbe protiv plastike pa smo stoga i mi htjeli na slikovit način pokazati njen štetan utjecaj na morski svijet. Ružni prizori na plažama samo su mali dio onečišćenja. Treba znati da većina plastike koja dospije u mora potone na dno i ostavlja dramatične posljedice na život u moru. Životinje se mogu zaplesti u nju, ugušiti ili zamijeniti plastiku za hranu, što može rezultirati smrću odraslih jedinki i mladunčadi. Na to nas upozorava i ova skulptura.” izjavila je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje protiv plastike.

 Vijesti o morskim životinjama pogođenih najezdom plastike sve su češće, a zabrinjavaju i rezultati nedavnih istraživanja. Primjerice, ono provedeno na 102 kornjače u Mediteranu, Pacifiku i Atlantiku, pronašlo je mikroplastiku u svim primjercima[1]. Mikroplastika je pronađena i u probavnom sustavu svih 50 istraženih jedinki kitova, dupina i tuljana nasukanih na britanskim obalama[2].

 

Danas stupa na snagu Direktiva o jednokratnoj plastici, a zemlje Europske unije imaju 2 godine da je prenesu u nacionalne zakone. No, nema razloga da čekamo službene zabrane, odreknimo se jednokratnih plastičnih proizvoda već danas. Kao stanovnici primorskog i turističkog grada moramo aktivno sudjelovati u očuvaju našeg podneblja. Odgovornim ponašanjem i promjenom navika zalažemo se za dobrobit naše djece te stvaramo bolji svijet za nadolazeće generacije“, poručio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

3.7. proglašen je Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica. U nedavno provedenom istraživanju plastike na Jadranu, od 658 identificiranih plutajućih plastičnih predmeta oko velikih gradova i slivova rijeka, najveći udio (29%) činile su plastične vrećice[3]. U ovom razdoblju Greenpeaceova kampanja je usmjerena na peticiju za njihovu zabranu koju je u nekoliko mjeseci potpisalo više od 50 000 ljudi.

Skulptura kitova bit će izložena i u Poreču (u srijedu, 3.7., od 18h do 22h na gradskoj šetnici) i Puli (četvrtak, 4.7. od 18h do 22h na Trgu Portarata). Na Greenpeaceovom informativnom štandu građani će moći potpisati peticiju, izračunati svoj plastični otisak te saznati kako jednostavnom promjenom navika mogu spriječiti dotok velikih količina plastike u more.

[2]

Related Post