PEDAGOŠKI TIM OŠ MATO LOVRAK U PROJEKTU SIGURNOST DJECE NA INTERNETU

801 0

NOVA GRADIŠKA, 9. veljače 2016. – Svake godine drugoga dana drugoga tjedna drugoga mjeseca u godini tisuće ljudi diljem svijeta sudjeluju u događajima i aktivnostima obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

Ove godine je to današnji dan, 9.veljače.

 

Obilježavanju Dana sigurnijeg interneta pridružit će se i mnoge hrvatske osnovne i srednje škole, pa tako i naša OŠ Mato Lovrak. Jedna smo  od pet hrvatskih škola koja je sudjelovala u projektu Sigurnost djece na internetu, u  nastanku obrazovnih digitalnih materijala s temama sigurnosti na internetu, a  dali smo i veliki doprinos uvođenju ovih tema u školske kurikulume. Jedna smo i od četiri hrvatske Microsoftove  škole u kojima se inovativne tehnologije svakodnevno koriste u obrazovanju. Odlučili smo stoga cijeli drugi tjedan veljače posvetiti sigurnosti na internetu, tako da će svi učenici škole na satovima razrednika govoriti o ovim temama.

Svatko od nas ima veliku ulogu u kreiranju sigurnijeg i boljeg interneta.

 

Za  djecu i mlade internet će biti bolji i sigurniji ako poštuju svoj ugled i ugled drugih korisnika interneta, ako internet koriste za kreiranje sadržaja, uključivanje u različite akcije, ako reagiraju na negativno ponašanje, suprotstave se nasilju i prijave nasilje i neprimjerene sadržaje  nadležnim institucijama.

 

Roditelji pomažu kreiranju boljeg interneta otvorenim razgovorima s djecom i zajedničkim aktivnostima u potrazi za pouzdanim izvorima informacija te kreiranju i dijeljenju sadržaja.

 

Mi učitelji nastojimo učenicima pružiti potrebna znanja i vještine koje će im koristiti u njihovoj svakodnevnoj uporabi interneta, uputiti ih na pouzdane pozitivne sadržaje, osnažiti ih za prepoznavanje rizika i reakciju na problem s kojim su se na internetu susreli.

 

Sigurni smo ste već upoznati s  pravilima ponašanja na internetu. Slična su pravilima ponašanja u stvarnom svijetu. Današnji je dan ipak prilika da ih se prisjetimo. Namijenjena su svima, posebno najmlađim korisnicima računala i interneta:

 

1.      Čuvaj i poštu i svoje i tuđe osobne podatke.


2.      Svoju lozinku smiješ reći samo roditeljima.


3.      Dobro razmisli prije nego na internetu nešto objaviš.


4.      U komunikaciji rabi samo pristojne riječi i izraze. Sve što napišeš, ostavlja tvoj digitalni trag i utječe na tvoj ugled.


5.      Poruke ne piši velikim tiskanim slovima. To u virtualnom svijetu znači da na nekoga vičeš.


6.      Simpatično je upotrebljavati emotikone. Ali nemoj pretjerivati.


7.      Slati tzv. „lance sreće“ nije pristojno, a ni sigurno. Prijatelju, umjesto sreće, možeš poslati računalni virus.


8.      Sadržaji koje pronađeš na internetu nisu tvoje vlasništvo, ne smiješ ih prisvajati i predstavljati kao svoje, primjerice pri izradi prezentacija i plakata. Podliježu Zakonu o autorskim pravima. Postoje pravila kako ih možeš  koristiti u kreiranju vlastitih sadržaja.


9.      Informacije koje pronađeš na internetu nisu uvijek pouzdane. Provjeri ih u još barem tri izvora.


10.   Ne predstavljaj se lažno.


11.   Ne komuniciraj sa strancima. Onaj s kim komuniciraš ne mora biti osoba za koju se predstavlja.


12.   Nikada nemoj otići na sastanak s nepoznatom osobom koju si upoznao preko interneta.


13.   Za svaku nelagodnu situaciju s kojom se na internetu susretneš, za savjet pitaj odraslu osobu kojoj vjeruješ – roditelja, nastavnika,…


14.   Sve sadržaje na internetu, za koje sumnjaš da su nezakoniti  i da se odnose na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece, možeš prijaviti na aplikaciji Ministarstva unutarnjih poslova  Red button  https://redbutton.mup.hr/

 

I na kraju, uživajte u svim blagodatima i prednostima interneta, ali na oprezan i odgovoran način.

 

Pedagoški tim OŠ Mato Lovrak u projektu Sigurnost djece na internetu

 

Related Post

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

Autor - 07/09/2015 0
Hoće li i dalje obrazovanje naše djece, budućnosti ove zemlje, biti marginalna tema ili ćemo konačno shvatiti kako nema gospodarskog…

EKSKLUZIVNO

Autor - 22/05/2012 0
U suradnji s Foto studiom “Z” ekskluzivno donosimo fotografije svih maturanata Gimnazije i Elektro-tehničke ekonomske škole. Uživajte u slikama još…