PČELARI ZA OVU I NAREDNU GODINU IZBORILI POTPORU OD 27 MILIJUNA KUNA

604 0

NOVA GRADIŠKA, 12 srpnja 2011. – Dobra vijest za pčelare novogradiškog kraja ali smo u slučaju da su upisani u Evidenciju pčela i pčelinjaka. Zahvaljujući naporima Hrvatskog pčelarskog saveza konačno je na sjednici Vlade RH 1. srpnja 2011. usvojen Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2011. do 2013. Nacionalnim pčelarskim programom

određeno je da će pčelarima do 31. prosinca 2011. godine u potpunosti biti isplaćeno 9 milijuna kuna za lijekove i tehničku pomoć, kojoj je pridruženo i seleće pčelarstvo. Od sljedeće 2012. godine pčelari će imati pravo na 18 milijuna kuna potpora godišnje, raspodijeljenih u šest poticajnih mjera – za suzbijanje varooze pčela, kontrolu kvalitete meda, obnavljanje pčelinjeg fonda, racionalizaciju troškova selećeg pčelarstva, tehničku pomoć pčelarstvu i primijenjena istraživanja u pčelarstvu.

Sukladno programu, aktivnosti za provedbu mjere zdravstvene zaštite – borba protiv varoe u punom su jeku, tako da će do kraja ovog tjedna više od 4,5 tisuće hrvatskih pčelara preuzeti subvencionirani lijek (VMP – veterinarsko medicinski preparat) za suzbijanje varooze pčela, u vrijednosti od 6,6 milijuna kuna.

Kako bi u što kraćem roku pčelari dobili lijek protiv varoe, distribucija se istovremeno odvija u nekoliko hrvatskih županija, a danas je za 500 pčelara krenula i u gradu Zagrebu.

Pravo na poticaje imaju pčelari koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, koja se nalazi na internetskoj stranici Hrvatskog pčelarskog saveza www.pcela.hr.

Za detaljnije informacije pčelari mogu kontaktirati predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Martina Kranjeca na telefon 099/4819-536.

Related Post