PETIR O VELJKU MARIĆU U EUROPSKOM PARLAMENTU

769 0

STRASBOURG, 13. siječanj 2015. – Kao što je i obećala prilikom posjeta Veljku Mariću u zatvoru, kojeg je posjetila uoči Božića, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir tražila je danas u Strasbourgu

na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta od Europske komisije da uvjetuje Srbiji ukidanje Izmjena i dopuna Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine koji je stupio na snagu 2010. godine. Petir je rekla da u suprotnom, Srbija neće moći nastaviti svoj europski put koji je započela jer ugrožava suverenitet Republike Hrvatske i njenih građana.

 

„Naime, Srbija si je odredbama ovog zakona uzela za pravo suditi hrvatskom državljaninu za navodni zločin počinjen na hrvatskom teritoriju protiv drugog hrvatskog državljanina što je u suprotnosti s kaznenim i međunarodnim pravom, te europskom praksom. Koliko je apsurdan ovaj Zakon govori i činjenica da je na temelju njega u Srbiji doslovce otet hrvatski branitelj Veljko Marić kojega su srpske vlasti zatvorile, a tek potom raspisale međunarodnu tjeralicu i već 5 godina ga drže u zatvoru.“, rekla je Petir.

 

Marijana Petir već je nekoliko puta javno posvjedočila da se je osobno uvjerila da se Veljku Mariću krše ljudska prava. Veljko Marić ne dobiva u zatvoru lijekove, a antibiotike je čekao 40 dana, a drugi sudski proces koji se vodi protiv njega traje već 5 godina i ne nazire mu se kraj što upućuje da je riječ o politički motiviranom procesu.

 

„Očekujem od Europske komisije da odmah zatraži od Srbije stavljanje van snage Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine te da se osigura transfer Veljka Marića u Hrvatsku kako bi mu se omogućilo pošteno suđenje“, rekla je hrvatska zastupnica Marijana Petir danas u Europskom parlamentu.

Related Post

TRAŽI SE VLASNIK

Autor - 15/04/2013 0
U nedjelju 14.4.2013. u popodnevnim satima na području Ulice Franje Račkog (Zlatino naselje) pronađena je papiga nimfa.