PIOLICIJA EDUCIRA: MANJE ORUŽJA – MANJE TRAGEDIJA

1017 0

Mine i oružje zaostalo iz rata još uvijek prijeti

– OKUČANI, 4. studeni 2015. – Danas od 12 do 13 sati u sklopu akcije „Manje oružja – manje tragedija“ u Domu kulture u Okučanima održano je informativno – edukativno predavanje i prezentacija na temu opasnosti od mina i oružja zaostalog iz rata. Ovu akciju planiranu kroz rad Vijeća za prevenciju kriminaliteta općine Okućani organizirali i proveli su Hrvatski centar za razminiranje, općina Okućani, Policijska postaja Okućani te ispred Policijske uprave brodsko-posavske policijski službenici za prevenciju i policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu.

 

Uvodnu riječ i kraće predavanje održao je načelnik Policijske postaje Okučani Zrinko Kapetanić, koji je prisutne upoznao kako postupiti kod pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili predaje oružja.

 

Način rada Hrvatskog centra za razminiravanje, projekti koje centar provodi te prezentaciju minsko-informacijskog sustava RH „MIS“ održao je djelatnik tog centra Mladen Crnković, koji je prisutnima rekao da se pobliže mogu upoznati s minsko-informacijskim sustavom „MIS“ putem interneta gdje je na internetskim stranicama ovog centra dostupan građanima i mogu se upoznati s kartama minsko-sumnjivih područja.

 

Na kraju je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Dario Brezić upoznao prisutne građane i djecu sa školskim primjercima minsko-eksplozivnih sredstava kako bi ih mogli prepoznati ukoliko se sa njima susretnu te koja im opasnost može prijetiti od pojedinog pronađenog minsko-eksplozivnog sredstva.

 

Na informativno-edukativnom predavanju i prezentaciji sudjelovalo je oko dvije stotine osoba među kojima velik broj učenika osnovne škole Okučani, prosvjetni djelatnici kao i građani Okučana.

 

Po samom završetku ove preventivne aktivnosti pa i tijekom same prezentacije u Policijskoj postaji Okučani evidentirane su dvije dragovoljne predaje oružja i eksplozivnih tvari (dvije ručne bombe i jedan okvir za automatsku pušku sa 30 komada streljiva).

 

Policijska uprava brodsko-posavska, Policijska postaja Okučani kao i ostali sudionici i organizatori ove akcije se zahvaljuju svim medijima, a posebno lokalnoj radio-postaji Bljesak zbog upoznavanja javnosti sa ovom akcijom kao i nazočnosti pri održavanju. (Antun Jakobović, policijski službenik za odnose s javnošću PUBP)

Related Post