POLICIJA UPOZORAVA VOZAČE – Palite svjetla i pripremite zimsku opremu jer počinju zimski uvjeti

599 0

 28. listopada 2011. – Obzirom na nastale promjene i prelaska

ljetnih dana u jesenske što je popraćenog lošim vremenskim prilikama (vjetar, kiša, magla, poledica, snijeg), policija svim sudionicima u prometu preporučuje dodatan oprez i dosljedno poštivanje Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Od 30. listopada u razdoblju zimskog računanja vremena (sat se pomiče unatrag) na motornim vozilima za vrijeme vožnje (i danju) moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Prilikom vožnje na mopedima i motociklima moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. U takvim uvjetima zabranjen je promet na cestama motornim vozilima koji nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Ukoliko vozač postupi suprotno odredbama zakona kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna. Kazna za pravnu ili fizičku osobu obrtnika, ukoliko naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom, kreće se u rasponu od 5 do 15 tisuća kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti, odnosno jedinice lokalne i područne samouprave u iznosu od 1.500 do 5 tisuća kuna.

Sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti, pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pri temperaturama ispod nule dolazi do pojave „ledenih zasjeda“ (mostovi, nadvožnjaci, vijadukti..), te je nužan oprez. Prije uključivanja u promet, vozač motornog vozila je obvezan očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Također je važno prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kako bi se izbjegle eventualne neželjene situacije – priopćila je Policijska uprava brodsko-posavska.

Related Post