OTVOREN DOM U DRAGALIĆU

688 0

DRAGALIĆ, 31.  listopada 2011. – Bilo je u nedjelju u Dragaliću iznimno svečano. Okupili su se Dragalićani i stanovnici ostalih sela u općini da bi na svečan način otvorili novi društveni dom. Izgrađen na temeljima starog doma, porušenog za

vrijeme okupacije Dragalića, petnaest godina nakon povratka iz progonstva, obnove kuća, izgradnje komunalne i društvene infrastrukture, on danas simbolizira povratak ukupnog društvenog života. Aktivnosti udruga, društava i pojedinaca, koje su zbog prioritetnih poslova i obnove koja je značila stvaranje osnovnih uvjeta za život stanovništva, ponovo su dobile mjesto gdje će moći raditi i djelovati. Mještani su dobili prostor u kome će se moći okupljati i organizirati razne prigodne manifestacije i događanja.

Društveni dom otvorili su potpredsjednik Sabora Josip Friščić, župan Danijel Marišić i njegov zamjenik Davor Vlaović te načelnik Zvonimir Karlik. Odana je počast poginulim braniteljima i kod spomenika položeni vijenci i zapaljene svijeće, kroz Dragalić su prošle svečane slavonske zaprege, a na svoj prvi nastup na pozornici doma imali su KUD Dragalić i učenici Osnovne škole Dragalić.

Mještani Dragalića i ostalih mjesta u općini napunili su novi dom. Da to bude i emotivan skup pobrinuo se načelnik Zvonimir Kartlik, koji je evocirao sjećanja na najteže dane Dragalića i, kako je rekao, ratnu sudbinu koja je zadesila sva naselja u općini, koja su bila djelomično ili u potpunosti okupirana. Nazočni su se slajdovima podsjetili na izgled Dragalića nakon povratka iz progonstva, kako reče načelnik: „na ognjišta koja smo nazivali kućama, gdje smo se rađali, odrastali, živjeli, provodili starost i odlazili zauvijek“. Govorio je o obnovi i razvoju, izgradnji infrastrukture i stvaranju boljih uvjeta života, primjerenih čovjeku.

– Poginulo je osam naših očeva, muževa, braće, sinova i naših prijatelja. Moramo reći da je to bilo vrijeme slave i ponosa jer uzdignute glave možemo reći da smo nesebično stavili na raspolaganje sve što smo imali za stvaranje neovisne Hrvatske države – kazao je načelnik Zvonimir Karlik ističući na kraju izlaganja opravdanost postojanja općine koja, kako je istaknuo, uz rezultate u obnovi i izgradnji, ima stabilan općinski proračun i nije nikome dužna.

– Tamo gdje je nekad bila prva crta obrane, ne samo ovog kraja, nego i Hrvatske, imamo čast, zadovoljstvo i sreću da se završio jedan ovakav objekt, značajan za mjesto i širu okolicu i općinu. Objekt koji će služiti za realizaciju pojedinih programa, okupljanje i obnovu onog života koji je nekada funkcionirao. Ovaj objekt potvrđuje opravdano formiranje Ministarstva regionalnog razvoja, opravdava 1100 objekata koji su kroz ovo ministarstvo izgrađeni ili su pri završetku – kazao je Josip Friščić.

– Sve nas je načelnik dirnuo sa svojim emotivnim govorom i ljubavi čovjeka koji voli svoj rodni kraj. Hvala vam načelniče. Ovaj dom je obnovljen na temeljima starog doma. Ne smijemo zaboraviti tragediju Dragalića i ovog dijela Hrvatske. Trebamo graditi demokratsko društvo i Hrvatsku po mjeri svakog čovjeka i živjeti u suživotu. Nikada ne smijemo zaboraviti ratnu tragediju i naše hrvatske branitelje – kazao je župan Danijel Marušić i zahvalio se Vladi Hrvatske, ministru Pankretiću i potpredsjedniku Sabora Friščiću na pomoći u izgradnji doma u Dragaliću i realizaciji drugih projekta u županiji.

– Čestitke rukovodstvu općine Dragalić, zahvala Ministarstvu regionalnog razvoja i Vladi RH što su omogućili da se kroz projekte ravnomjernog razvoja Hrvatske dogodi otvaranje ovog doma u Dragaliću vrijednog 3,5 milijuna kuna. Puno je vrjedniji za žitelje općine Dragalić jer sada imaju mjesto gdje će se okupljati i imati mjesto i prostor za rad novoosnovanog KUD-a i drugih udruga. To je velik doprinos nakon povratka iz progonstva i obnove kuća – kazao je zamjenik župana Davor Vlaović.

 

Related Post

U POVODU SVJETSKOG DANA SEOSKE ŽENE

Autor - 16/10/2015 0
DRAGALIĆ, 16. listopad 2015. – Udruga „Trobojnica tkanica“ jučer je obilježila Svjetski dan seoske žene organiziranjem radionice izrade ručnih radova.…