OPĆINA DRAGALIĆ – GRADI SE DRUŠTVENI DOM U DRAGALIĆU

1346 0

DRAGALIĆ, 22. listopada 2010. –  Unatoč recesijskom vremenu Općina Dragalić je i u 2010. godini nastavila realizirati projekte društvenog standarda građana, gospodarskog razvoja i komunalne infrastrukture. Cilj je što prije unaprijediti ukupan život stanovništva, potaknuti zapošljavanje i stvoriti uvjete za društveni život stanovništva, udruge i

društva. U tijeku je dugo očekivana izgradnja Društvenog doma u Dragaliću na mjestu gdje je bio stari dom. U Medarima je renovirana i pokrivena zgradu bivše Kooperacije koja je sada u vlasništvu Općine. Sređuje se u društveni prostor za potrebe mještana Medara i druge potrebe, a nastoji se u okviru financijskih mogućnosti u ostalim naseljima stvoriti što biljke uvjete za društveni život i rad mjesnih odbora. 

 

– Najznačajniji kapitalni objekt na području općine je izgradnja Društvenog doma u Dragaliću u vrijednosti od 3.220.000 kuna. Gradi se preko Ministarstva regionalnog razvoja iz sredstva Europske investicijske banke namijenjenih za podizanje kvalitete društvenog i kulturnog života na ruralnim prostorima. Izvođač radova je Kulić-invest iz Vinkovaca. Završetak radova ugovorom je predviđen za 180 dana, što znači da će biti dovršen u proljeće 2011. godine. Njegovom Izgradnjom će se stvoriti preduvjeti za početak rada kulturno-umjetničkog društva i osigurati prostor za rad dramske, folklorne, tamburaške i drugih sekcija – kaže načelnik Zvonimir Karlik.

Vatrogasni dom, nakon stavljanja u funkciju sale novog doma gubi malo na značaju koji je do sada imao. Premostio je period od povratka Dragalićana iz progonstva i bio mjesto gdje su se ljudi mogli okupljati. Nakon izgradnje Društvenog doma biti će prostora i za druge sadržaje u mjestu jer osim Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Nogometnog kluba ostali nemaju osiguran prostor za rad. Alternativa i mogućnosti, o kojima se sada može razmišljati, je više.

 

– Vatrogasni dom u gornjem dijelu može pretrpjeti preinake. Moramo riješit prostor za potrebu zdravstvene ambulante i općinske knjižnice. Isto tako, kada se dovrši Društveni dom, moramo riješiti problem prostora za udruge i mjesne odbore sa područja općine. Pitanje je i namjene zgrade općinske uprave. Pitanje je hoće li općinska uprava tu ostati ili će se premjestiti u neki drugi prostor. To su sve alternative o kojima razgovaramo. Moramo rješavati i pitanje prostora za dječji vrtić – dodao je načelnik Zvonimir Karlik.

– Pred nama je rješavanje vodoopskrbe u naseljima Poljane i Donji Bogićevci, koja jedina na području općine nemaju riješenu opskrbu vodom. Izgradnja kanalizacijskog sustava Mašić-Medari možda najznačajniji projekt u budućnosti vezan uz izgradnju komunalne infrastrukture.

 

Industrijska zona se nastavlja graditi. Ove smo godine s Ministarstvom gospodarstva potpisali ugovor i dobili 500.000 kuna za izgradnju trafostanice. Ponovo je aktualizirano pitanje izgradnje kompostare i ove godine ćemo ići na prodaju prve čestice u Industrijskoj zoni. Iz posljednjeg pisma namjere vidljivo je da je talijanska tvrtka angažirala odvjetničku tvrtku u Hrvatskoj, koja će za njih i kupiti zemljište za kompostaru. Namjera je investitora da u potpunosti preseliti proizvodnju komposta za bukovaču iz Italije u Dragalić, jer će dobra dugi niz godina imati sigurnu opskrbu slamom. Na nama u Općinskom vijeću je da odradimo svoj dio posla.

 

Nastavljeno je razminiranje na području Gorica tako da je u k.o. Gorice ostao za razminirati samo pojas uz autocestu. Što se tiče državnog poljoprivrednog zemljišta u k.o. Gorice nakon razminiranja smo u svibnju podnijeli dokumentaciju Ministarstvu poljoprivrede za raspisivanje koncesije. Za prodaju i raspisivanje natječaja je spremno 740 hektara. Natječaj će se raspisati do kraja godine. Time bi, uz dugogodišnji zakup poljoprivrednog zemljišta od prije nekoliko godina,program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u potpunosti priveli kraju – kaže Zvonimir Karlik.  

Related Post

BOJIŠNICA USRED SELA

Autor - 16/05/2012 0
GORICE – U nedjelju se u Goricama s razlogom slavilo. Obnovljen je i otvoren društveni dom koji je bio na…

DAN OPĆINE DRAGALIĆ

Autor - 21/01/2014 0
U crkvi sv. Ivana krstitelja svetu misu tradicionalno je u povodu Dana općine služio fra Ivo Brozović. Ni ove godine…