POLJOPRIVREDNO PODUZETNIČKE IDEJE 2011. – SVE AKTUALNO U POLJOPRIVREDI NA JEDNOM MJESTU

943 0

ZAOBIĐITE TRGOVAČKE CENTRE I DOĐITE U DRUŠTVENI DOM NA IZLOŽBENI DIO OVE MANIFESTACIJE. IMA SE ŠTO VIDJETI I KUPITI.

NOVA GRADIŠKA, 28. siječanj 2011. – Početkom godine Nova Gradiška je još jednom središnje mjesto gdje su se okupili poljoprivredni proizvođači i poljoprivredna struka, te proizvođači opreme,

zaštitnih sredstava, sjemenske i drugih roba, koje u proizvodnji koriste mali, srednji i veliki robni proizvođači. I ove je godine na Poljoprivredno poduzetničke ideje došao i ministar Petar Čobanković, te Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i brojni drugi za poljoprivrednu struku važni akteri.

 

Došlo vrijeme kada se cijene poljoprivredni proizvodi

 

– Poljoprivreda je dio gospodarstva u kojoj treba primijeniti principe poduzetništva. Kao u Novoj Gradiški na Poljoprivredno poduzetničkim idejama, treba se okupiti, razgovarati i analizirati i tražiti mogućnosti da se stvore nova dobra i proizvede hrana koja je bitna za život stanovništva, a koje se može bilje i više proizvesti. Dolazi vrijeme kada se poljoprivredni proizvodi sve više cijene – kazao je ministar Petar Čobanković, u opširnom izlaganju o smjernicama i trendovima u poljoprivredi vezanim za skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i novom položaju u kome će se naći hrvatski agrar i kompletna poljoprivredna proizvodnja. Otvarajući ovogodišnje Poljoprivredno-poduzetničke ideje ministar Čobanković naglasio je da poljoprivrednici u ovoj godini neće dobiti ništa manje poticaja u odnosu na prošlu godinu i da će ravnomjerno u svim županijama dobiti poticaje za proljetnu sjetvu. Govoreći o cijenama ratarskih proizvoda ratarima je uputio poruku koju čekaju godinama. Imajući u vidu visoke cijene, ova je godina za ratare iznimno pogodna i to treba iskoristiti, uložiti u proizvodnju – kazao je Čobanković.

 

EU zamka i šansa za poljoprivredu

 

Okupljenim sudionicima ove manifestacije obratili su se gradonačelnik Josip Vuković koji je istaknuo zadovoljstvo velikim brojem sudionika i izlagača govoreći o naporima koje ulaže gradska vlast u gospodarstvo i zapošljavanje nudeći poduzetnicima u oblasti poljoprivrede da se i oni priključe poduzetničkom zamahu i uz podršku Grada investiraju u Industrijskom parku. Župan Danijel Marušić izrazio je zadovoljstvo što se 13 put održavaju Poljoprivredno poduzetničke ideje, osmi put u Novoj Gradiški, i što su prerasle u tradiciju i postale nezaobilazna izložbena i savjetodavna manifestacija za poljoprivrednike Brodsko-posavske županije i Slavonije. Drako Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore govorio je o zamkama koje čekaju hrvatske poljoprivrednike, ali i prednostima koje im se pružaju nakon ulaska u Europsku uniju naglašavajući da Hrvatska ne može dugi čekati za ulazak u EU.

 

Stručni skupovi

 

Danas i sutra dvorane Doma kulture su mjesto brojnih stručnih skupova, razgovora i razmjene informacija. Županijski upravni odjel za poljoprivredu odabrao je aktualne teme. Izdvajamo predstavljanje novog Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je na snagu stupio početkom godine, izravna plaćanja u 2011. godini, zbrinjavanje ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja, mogućnosti korištenja sredstava iz IPARD programa, tržišne standarde za voće i povrće, te prezentacija bioplina i bioplinskih postrojenja.

Damir Bajs i Danijel Marušić

 

Domaće je domaće

 

Za posjetitelje i ove je godine najatraktivniji izložbeno-prodajni prostor u društvenom domu. Na 60 štandova izlaže više od stotinu izlagača. Danas i sutra treba zaobići trgovačke centre i svakako doći i vidjeti što to proizvode i što tržištu nude mali robni proizvođači i poljoprivredna gospodarstva. Dakako, i kupiti. Što nude uvjerio se u to prije podne i ministar turizma Damir Bajs koji je zajedno s županom Danijelom Marušićem i dožupanom Davorom Vlaovićem posjetio njihove štandove. Dio atraktivne ponude možete vidjeti na fotografijama.

OPG “Sokić”

 

Industrijsko-obrtnička škola

 

Željko Kočijašević (načelnik Starog Petrovog Sela), Ružica Vidaković, Petar Čobanković i Danijel Marušić

 

Danijel Marušić, Petar Čobanković i Zvonimir Karlik (načelnik Dragalića)

 

    

Related Post