POMOĆ SUDIONICIMA I STRADALNICIMA DOMOVINSKOG RATA

690 0

NOVA GRADIŠKA, 4. travnja 2014. – Prije 20 godina, odlukom Vlade RH u prosincu 1994.godine, osnovan je Operativn istožer za pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata.

Godinu dana kasnije, upravo u Brodsko-posavskoj županiji – 1. veljače1995. u SlavonskomBrodu i 1. travnja 1995. u NovojGradiški započela je provedba tzv. pilot-programa psihosocijalne pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata. Poslije se mreža centara za psihosocijalnu pomoć razvijala i u Hrvatskoj danas djeluje ukupno 21 Centar za psihosocijalnu pomoć, u svakoj županiji po jedan, uz iznimkuBrodsko-posavske županije na čijemsu području aktivna dva PSP-centra – u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški.

 

Novogradiški Centar za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kontinuirano, punih 19 godina, pruža pravnu, socijalnu, psihološku i pedagošku pomoć u okviru Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći čiji je nositelj Ministarstvo branitelja. Pored rada s hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, obiteljima poginulih, umrlih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama iz Domovinskog rata, u novije vrijeme Tim za psihosocijalnu pomoć sukladno Nacionalnom programu pruža stručnu pomoć i žrtvama seksualnog zlostavljanja- silovanja, pripadnicima mirovnih misija te sudionicima Drugog svjetskog rata.

 

U Timu za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška angažirani su Darija Marić, dipl. Socijalna radnica, Mira Linjaković, prof. pedagogije i Mario Žakić, dipl. pravnik. Potporu svojim kolegama iz Tima za psihosocijalnu pomoć, kao i pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji nesebično pružadugogodišnja voditeljica PSP-tima mr.LjiljanaLukačević, sada s pozicije zamjenice gradonačelnika Grada Nova Gradiška.

 

Stručnjaci PSP-tima Nova Gradiška su sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji dostupni i nadalje ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 15.00-16.00 sati u savjetovalištu u dvorištu Općinskog suda u NovojGradiški, a u isto vrijeme savjete i informacije moguće je dobiti i na telefon 362-154.

 

Autor Tim PSP

Related Post

KORACIMA I STOPAMA ŠTAMPAROVIM

Autor - 18/11/2020 0
Tekst: Franjo Memedović, Foto: Karlo Tomljenović ORIOVAC/BRODSKI DRENOVAC – U organizaciji HPD,,GOJZERICA” iz Požege , odnosno njene oriovačke podružnice, u…